Készült: 2020.02.29.11:51:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

190. ülésnap, 70. felszólalás
Felszólaló Horváthné dr. Fekszi Márta
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás külügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:56

Felszólalások:  <<  70  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTHNÉ DR. FEKSZI MÁRTA külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Két szempontból is méltatlannak tartom az interpellációjában feltett hangnemet. Egyrészt az euroszkeptikus volta miatt, másrészt, hogyha valamit a magyar diplomácia, a parlament, az öt párt, az önkormányzatok és a kormányzat együttesen tett ebben az ügyben, én azt hiszem, ön is tisztában van azzal, hogy itt közösen, együttesen cselekedtünk, és még cselekednünk is kell.

(14.50)

Három dimenziója van ennek az ügynek: van egy diplomáciai-politikai, egy nemzetközi jogi az espooi egyezmény alapján és egy belső, osztrák vonatkozás. A magyar parlamentben már 2007-ben az öt párt egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amelyben tiltakozott. A magyar kormányzat még abban az évben, amikor közös kormányülés volt, nagyon élesen felemelte a hangját, és a közös kormányülésen napirendre tűzte a kérdést. Ezt követően a magyar diplomácia mind a parlamenti elnöki, köztársasági elnöki, külügyminiszteri szinten többször lépett, csak emlékeztetném arra, hogy többször bekérettük az osztrák nagykövetet, az akkori-jelenlegi külügyminiszterrel folytatott kétoldalú tárgyalásokon ez külön napirendi pontként szerepelt.

2008-ban a magyar kormány fogadott el egy nyilatkozatot és egy felhívást az osztrák kormányhoz. A bécsi magyar nagykövetség folyamatosan dolgozik az ügyön, hiszen nemcsak a kiutazó képviselőkkel, a szentgotthárdi önkormányzattal, polgármesterekkel és egyéni képviselőkkel, de magánszemélyekkel is folyamatosan találkozik. A helyszínre, ha hússzor nem utaztak, egyszer sem, a burgenlandi tartomány valamennyi vezetőjével tárgyaltak, elérték, hogy az osztrák zöldek az osztrák parlamentben többször fölvessék a kérdést. Tehát a magyar diplomácia folyamatosan dolgozik, de nemcsak a diplomácia, hanem a parlamenti és az önkormányzati szint is.

Az espooi egyezmény alapján a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium készítette el a megfelelő környezetvédelmi hatástanulmányt, amit átadtunk, diplomáciai úton is próbáltunk e tekintetben eljárni, és közreműködtünk abban, hogy lakossági fórumra került sor Szentgotthárdon. Hiába volt az, hogy maga az osztrák ombudsman nyilvánította kérdésessé a beruházás eredményeit, sajnos, mint tudjuk, a burgenlandi tartomány kiadta az építési engedélyt.

Harmadik szint, amit kell hogy mondjak, a belső osztrák eljárás, ott pedig lakossági fórum volt, ahol jelzem, csak a nagykövetség munkatársai vettek részt, Magyarországról senki nem ment el erre a meghallgatásra. Szeretném önt biztosítani, hogy azt, hogy kiadásra került első fokon az építési engedély, nem hagyjuk annyiban, március 20-ig lehet ez ellen fellebbezni. Maga az építési engedély 550 oldalas, és a fellebbezéshez a Külügyminisztérium, de azt gondolom, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium nevében is ígérhetem, hogy mindenben segítséget nyújtunk, továbbra is folytatjuk ezt a harcot, és nem hagyhatjuk annyiban, de ez nem az uniós tagságnak a függvénye vagy bármifajta következménye.

Ehhez annak semmi köze nincsen, képviselő úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  70  >>    Ülésnap adatai