Készült: 2019.11.17.08:00:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 72. felszólalás
Felszólaló Szalay Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): A második kérdés, amiben másként gondolkodunk, egymástól eltérően gondolkodunk Illés Zoltánnal: mi lesz, mi lenne Magyarországon, Magyarország energiaellátásával atomerőmű nélkül? Illés Zoltántól hallottuk, hogy az atomerőműnek nem alternatívája az alternatív energiaforrás, és ezt jó hallani. Azt is hallottuk, hogy tulajdonképpen a jelenlegi Paksi Atomerőmű élettartam-hosszabbításával is egyetért Illés képviselőtársunk. A kérdés csak az, azt kellene megválaszolni, hogy akkor az élettartam-hosszabbítást követően vajon mi következik. Akkor építünk új atomerőművet? Látom Illés képviselőtársunk fejrázásából, hogy nem. Építünk vízi erőművet? Tudom, hogy nem, hiszen ezt is hallottuk tőle számtalanszor. Akkor talán valami fosszilis energiaforrást használunk föl? Az a kiotói egyezmény folytán nem lehetséges. Akkor kérem, tessék mondani: mit csináljunk?

Élni veszélyes, természetesen, aki a Földön él, megszületik és itt van, az mindennap kiteszi magát folyamatos veszélynek. Tudjuk jól, mindenfajta energia-előállítás bármilyen forrásból vagy kockázatot, vagy folyamatos veszélyt hordoz, de nélküle meg nem tudunk meglenni.

Akkor, tisztelt Illés képviselőtársam, valamit azért mégiscsak ki kellene választani, hogy tudjuk folytatni a létezésünket a Föld felszínén. Én azt gondolom, hogy az atomenergia, bár az egyszer esetlegesen, isten ne adja, bekövetkező baleset esetén jelentős veszteséget, jelentős veszélyt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), károkat okoz, de a kockázata oly kicsi, hogy a haszonelemzés során, azt gondolom, mégiscsak ez a racionális opció, és nem ennek ellene menni.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai