Készült: 2019.11.13.11:15:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 46. felszólalás
Felszólaló Dr. Takács Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az előbb szóltam az energiaigényességről, most konkrétan arról szeretnék szólni, hogy a beruházások pillanatnyilag nem abba az irányba haladnak Magyarországon, ami az energiaigényességet csökkentené.

A KSH adatait szeretném ismertetni. A KSH adatai szerint 1998-ban a feldolgozóipari beruházások jelentősen nőttek és ezen belül a gépi beruházások, amelyek megalapozták a következő évek gyors növekedését, és nyilvánvaló, hogy valamilyen formában energiaigényesség-csökkentés is bekövetkezett. "Ekkor a beruházások gyarapodásának ütemkülönbsége a bruttó hazai termékhez viszonyítva 7,8 százalékkal volt magasabb, azonban 1998-tól az ütemkülönbség csökkent, sőt 2001 első félévében a bruttó hazai termék és ezen belül a beruházások is lassabban növekedtek, mint 2000 azonos időszakában." - állapítja meg a KSH jelentése.

 

 

(11.10)

 

 

Tehát ha ezt a vágyálmot el akarjuk érni, hogy az energiaigényesség csökkenjen, akkor a beruházási politikánkban kell jelentős lépést tenni. Ez nyilvánvalóan összefügg az adókulcs csökkentésével, azzal, hogy nagyobb nyereség maradjon a vállalatoknál, összefügg egy jó monetáris politikával, ami ösztönzi a vállalatokat a nagyobb beruházásokra. Természetesen tudni kell azt is, hogy a monetáris politikával nem lehet mindent elérni, mert hiába akar az MNB pénzbőséget teremteni, ha a vállalatok nem akarják azt igénybe venni. Egyik közgazdasági mondás szerint az állatokat a folyóhoz lehet terelni, de nem lehet arra kényszeríteni, hogy igyanak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Magyarul, olyan körülmény kell, hogy a vállalatok a gépi beruházások irányában legyenek érdekeltek.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai