Készült: 2019.11.16.03:06:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 366. felszólalás
Felszólaló Balczó Zoltán (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  366  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALCZÓ ZOLTÁN (MIÉP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy én ne egy létre nem hozott vizsgálóbizottság által készített anyag részigazságaival és valótlanságaival foglalkozzam, hanem arra szorítkozzam, amiről most dönteni kell. Talán tekintettel arra, hogy nemcsak jogászok veszünk részt ebben a vitában, egyetlenegy elvet hadd említsek.

Egy szerződésnek, egy beadványnak, egy indítványnak a tartalma határozza meg azt, hogy milyen kategória, nem a címe. Tehát világosan arról van szó, hogy a benyújtott országgyűlési határozati javaslat egy jelentést tartalmazott. Ha valaki elolvassa, látja, hogy hivatkozik arra a H/4744. számú beadványra, amely létrehozta volna a vizsgálóbizottságot, és világosan ennek a feladatait veszi át. Jelzi, tartalmazza a vizsgálatokat a mellékletben, a meghallgatottakat. Tehát kétség nincs arról, hogy országgyűlési határozat formájában benyújtásra került egy vizsgálati jelentés, miközben e vizsgálat mögött nem hozott létre az Országgyűlés vizsgálóbizottságot.

Természetesen egy munkacsoport létrehozásához mindenkinek joga van. Azt hiszem, hogy a kellő médiaérdeklődés segítségével ezt a célt el is lehetett érni. Azonban a Házszabály világosan kimondja, hogy jelentést, vizsgálati jelentést csak és kizárólag vagy a kormány nyújthat be, vagy pedig az Országgyűlés bizottsága. Tekintettel arra, hogy itt képviselők hoztak létre egy olyan határozati javaslatot, amely - még egyszer mondom - műfaját tekintve egyértelműen, félreérthetetlenül, utalásaival, formájával, kifejezéseivel egy jelentés, ennek az a következménye, hogy a Házszabály alapján nem volt módja az ügyrendi bizottságnak arra, hogy ezt tárgysorozatba vegye.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból és a MIÉP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  366  Következő    Ülésnap adatai