Készült: 2019.11.18.04:48:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 34. felszólalás
Felszólaló Tóth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tulajdonképpen felvezetőmben vázoltam már a beszámolóval kapcsolatos véleményemet is, amely a beszámoló fontos részeinek taglalását tartalmazta, éppen ezért most csak azokat szeretném elmondani, amelyek ebből kimaradtak és fontosnak tartok.

Fontosnak tartom, hogy a nukleáris biztonság létesítményi feltételei az utóbbi évek során soha nem csorbultak, folyamatos fejlődésen mentek keresztül, és az Európai Unió jogharmonizációs feltételeiben kérdésként sem merült fel az, hogy a Paksi Atomerőmű jelenlegi állapotában megfelel-e. Ahogy az előttem szóló képviselőtársam is mondta, a világ legbiztonságosabb 25 reaktora között jegyzik Paksnak mind a négy reaktorát. Természetesen ez nem jelent megelégedettséget, nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk a székben, hanem folyamatos ellenőrzésekkel és folyamatos vizsgálatokkal kell ezeket a biztonsági rendszereket ébren tartani.

A 2000. évben - ennek példájaként tudom elmondani, amely a beszámolóban is benne van - öt olyan esemény történt a Paksi Atomerőműben, amely az INES-1 kategória területére esett, és gyakorlatilag nem jelentett veszélyt az atomerőmű működésében. Úgy hiszem, hogy a további évek során a biztonságnövelő intézkedések ezt garantálni tudják.

A biztonságnövelő intézkedéseknél talán ami bennünket, kívülállókat egy kicsit meglephet, a földrengésállóság növelése, amely már tervezéskor is, már az erőmű helyszínének kiválasztásakor is felmerül. Ugyanez a folyamatos kutatások során nem került átértékelésre, de a nemzetközi megfelelés érdekében szükséges volt a földrengésállóság növelése.

 

(10.30)

 

További biztonságnövelő intézkedés a primerköri túlnyomásvédelmi rendszerek átalakítása, illetve biztonságának fokozása. Azt hiszem, ez önmagáért beszél, és az erőmű dolgozói az utóbbi éveknek talán azt az eredményét mutathatják fel, hogy ebben a rendszerben sem történt meghibásodás.

A létesítményi feltételek között szerepel a kiégett kazetták átmeneti tárolója, amely jelenleg az erőmű területén található, illetve kiépítése ott történik. Ez egy modul rendszerű tároló építmény, amely folyamatosan bővíthető. A jelenlegi kutatások szerint a kiégett üzemanyag-kazettákat ötven évig pihentetni kell, és átmeneti tárolásban szükséges tartani. Ennek a tárolónak a működése és ellenőrzése folyamatos feladat. Jómagam is ellenőriztem, illetve több bizottsági ülés alkalmával voltam a helyszínen, és meggyőződhettünk arról, hogy a tároló működése, a tárolóba történő beszállítás megfelel mindenféle magas szintű követelménynek.

Az előző felszólalásom végén egy kicsit gyorsan mondtam el, ezért most szeretném megismételni és újólag kifejezni köszönetem a munkatársaknak és megköszönni azon vezető beosztású dolgozók munkáját, akik az erőmű és a nukleáris biztonság érdekében mind a hivatalban, mind az erőművek területén dolgoznak, és további sok sikert kívánni nekik.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai