Készült: 2019.11.12.21:57:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 215. felszólalás
Felszólaló Dr. Kis Zoltán (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  215  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Január 29-én jött a hír, hogy a kormány döntést hozott, mely szerint a Magyar Fejlesztési Bankhoz 2,5 milliárd forintos névértéken térítésmentesen a Bábolna Rt.-t átadja az eddigi kezelőtől, az állami privatizációs vagyonkezelő társaságtól.

Voltak, akiket meglepett ez a hír, annál is inkább, mert ebben a Házban a miniszterelnök úr az elmúlt évben még kifejezetten cáfolta, hogy a Bábolna szerepelne azon 12 állami tulajdonú részvénytársaság sorában, amelyet a kormányzat az országgyűlési többséget felhasználva úgynevezett magánosításra kijelölt. Azonban voltak ennek előzményei, akik nem lepődtek meg, azok számára, hiszen ez a cég kétszeres veszteséget termelt, mint ami tervezve volt, közel négymilliárd forintot az elmúlt évben. A másik ilyen hír, ami a menesztését jelentette a vezetésnek, már jelzett valamit, hogy ezzel a korábbi zászlóshajóval valami készül. Ezt valószínűleg valaki már kinézte magának, a 60 ezer hektár földterülettel együtt.

És ezek után az állampolgárok, az adófizetők joggal kérdezhetik, hogy az a Bábolna, az a részvénytársaság, amely eddig a magyar mezőgazdaságnak az egyik meghatározó eleme volt, amely bemutatóként, génállományt tekintve magyar ősi fajtáknak a fenntartásában szerepet vállalt, a technológiai fejlesztést vitte, most miért kerül ilyen pillanatok alatt a választások előtt magánosításra. Leegyszerűsítve ugyanis az történt, hogy az egyik legvonzóbb mezőgazdasági vállalatot a kormánynak sikerült leépítenie, sikerült veszteségessé tenni, és most, valószínűleg igen jó áron, már azok számára, akik a vételben részt vesznek, magánosítani.

Ezek után kérdezném: kinek volt jó, kinek az érdeke a Bábolna Rt. tönkretétele?

Várom a válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  215  Következő    Ülésnap adatai