Készült: 2019.11.19.06:59:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 211. felszólalás
Felszólaló Dr. Pálinkás József
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:19


Felszólalások:  Előző  211  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kormányzati zsenialitásra vonatkozó dicséretét - ritkán hallunk ilyet önöktől. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

A 360 ezer, minimálbérért dolgozó közalkalmazott esetében - gondolom, jelentős részük tavaly is minimálbért dolgozott -, képviselő úr, az ő esetükben 25 százalékkal emeltük a bérüket. 25 százalékkal, képviselő úr! (Taps a Fidesz soraiban.) Azt is bizonyára tudja, képviselő úr, hogy mennyi volt a minimálbér 1998-ban. Megmondom: 19 500 forint. (Keller László: '99-ben és 2000-ben mennyi volt?) Azóta mennyit emelkedett, képviselő úr? 2,5-szeresére. Ennyit tettünk azokért a szegény emberekért, akik minimálbérért kénytelenek dolgozni.

Természetesen, képviselő úr, megvan a joga, hogy ezzel ne értsen egyet. A képviselő úr gondolhatja azt, hogy a minimálbérnek kevesebbnek kellene lennie, a képviselő úr tiltakozhat ez ellen, hogy sok ezer ember keresetét jelentős mértékben növeltük. A képviselő úrnak akár az sem tetszhet, hogy azáltal, hogy a minimálbér 50 ezer forintra emelkedett, jelentősen nőttek a befizetések mind a személyi jövedelemadó tekintetében, mind a társadalombiztosítás tekintetében. Azt nem tudom, hogy miféle állami nyerőgépről beszél, igen tisztelt képviselő úr, hiszen ennek a pénznek egy része, a személyi jövedelemadónak egy része visszakerül az önkormányzatokhoz, és természetesen az önkormányzatok megfizethetik azokat a közalkalmazottakat, akiknek a munkájára igényt tartanak, és akiknek a munkáját meg akarják fizetni. A minimálbér abban az értelemben kötelező, hogy kötelező megadni; természetesen ennél fizethet többet az önkormányzat a technikai dolgozóknak is.

Mint ahogy, képviselő úr, egyszerű csúsztatás az, hogy ugyanannyit fizet az egyetemet végzetteknek, mint mondjuk, az általános iskolát végzetteknek, hiszen a pedagógusok esetében az 1,43-as szorzó - amiről bizonyára megfeledkezik a képviselő úr - jelentősen a minimálbér fölé emeli a fizetéseket.

De képviselő úr, hadd tegyem hozzá azt, hogy a minimálbérnek más a szerepe, mint az egyes ágazati bérszorzóknak, az egyes ágazati bértábláknak. Ahogyan jelentős intézkedésnek gondolom Magyarországon a minimálbér jelentős megemelését, ugyanilyen jelentős és szimbolikus gesztusnak gondolom a különböző ágazatokban az életpályamodellek kidolgozást, ahogy ez megtörtént a köztisztviselők esetében, megtörtént a rendvédelmi szervek esetében, képviselő úr, megtörtént a felsőoktatásban és a tudományos kutatásban, és jelenleg folyik ennek az életpályaprogramnak a kidolgozása a közoktatásban, és folyik ennek az életpályaprogramnak a kidolgozása az egészségügyben is.

 

 

(15.30)

 

 

Képviselő úr, 2003-tól önálló ágazati bértáblák lesznek Magyarországon, amelyeknek semmi köze a minimálbérhez. Természetesen össze lehet hasonlítani vele, hiszen két számot mindig el lehet osztani vagy ki lehet vonni őket egymásból, azt azonban, hogy 1994 és 1998 között 16 százalékkal csökkent a pedagógusok reálbére (Az elnök jelzi az idő leteltét.), 1998 és 2002 között pedig 30 százalékkal nőtt (Az elnök jelzi az idő leteltét.), önnek is illik tudomásul venni.

Kérem a tisztelt Házat a válaszom elfogadására. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  211  Következő    Ülésnap adatai