Készült: 2019.11.21.20:14:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 193. felszólalás
Felszólaló Dr. Kontrát Károly
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:35


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy mielőtt az ön által feltett kérdésekre válaszolok, a közvéleményt és a tisztelt Házat tájékoztassam az ön által felvetett és az interpellációban kérdezett ügyről.

2000. január 18-án előzetes telefonbejelentkezést követően a budapesti XV. kerületi általános iskolában megjelent a BRFK akciószázadának három polgári ruhás beosztottja azzal a céllal, hogy a rendőrhatóság által körözött személy tartózkodási helyét megállapítsa. Információik szerint a körözött személy lánya az iskola tanulója. Az osztályfőnök és az igazgatóhelyettes megtagadták a magukat jogszerűen igazoló rendőrök azon kérését, hogy mutassák meg nekik a gyanúsított leányát. A rendőrök ezután igazoltatni kezdték az iskolából távozó tanulókat. A megkezdett adatgyűjtést az iskola dolgozói akadályozták, amely végső soron oda vezetett, hogy az osztályfőnök az igazoltatást végző nyomozót arcul ütötte. A további támadás megakadályozására, kényszerítő eszköz alkalmazására, majd előállítás foganatosítására került sor.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a rendőrök ellen hivatali visszaélés miatt indított eljárást, amit a budapesti IV. és XV. kerületi ügyészség 2002. január 10-én bűncselekmény hiányában megszüntetett. Az eljárás során a tanárnőt megrovásban részesítették hivatalos személy elleni erőszak bűntette, kollégáját pedig bűnpártolás vétsége miatt. A nyomozást megszüntető határozat tudomásom szerint nem jogerős.

Rátérve a képviselő asszony kérdéseire:

1. A rendőrség kötelessége a törvények betartása. Azt, hogy mit tehet a rendőr vagy a rendőrség, pontosan előírják a törvények és a jogszabályok. A rendőrség jelenlegi vezetése mindent megtesz azért, hogy tagjai, a rendőrség személyi állománya a hatályos jogszabályok előírásainak megfelelően végezzék feladataikat, lássák el szolgálataikat.

2. Nem értem, hogy a képviselő asszony mire alapozza azt a feltevését, hogy nem bűnhődnek azok a rendőrök, akik vétenek a hatályos jogszabályok ellen. A rendőri vezetés minden jogszabálysértés ellen keményen fellép.

3. Az oktatási miniszter nem az egyes intézmények tevékenységéért, hanem az oktatási rendszer működéséért tartozik felelősséggel. Az oktatási intézmények nem vonhatók ki abból a társadalmi környezetből, amelyben működnek.

Bízom abban, hogy a képviselő asszony elfogadja a válaszomat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. - Kovács Kálmán: Cinikus volt a válasz.)
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai