Készült: 2020.07.15.01:33:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

326. ülésnap (2013.11.19.), 28. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Nemzeti összetartozás bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:15


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a nemzeti összetartozás bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy én is sok szeretettel köszöntsem ombudsmanhelyettes asszonyt, és jó munkát is kívánjak egyben neki. Sok szeretettel, nagy tisztelettel köszöntöm az országos nemzetiségi önkormányzatok vezetőit, munkatársait.

A nemzeti összetartozás bizottsága 2013. november 5-i ülésén tárgyalta meg a J/12618. számú, a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolót, valamint az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság által benyújtott, a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A bizottsági ülésen az előterjesztő képviseletében dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Paulik Antal főosztályvezető úr vett részt, akiket szintén üdvözölök itt az ülésteremben.

Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a bizottsági ülésen elhangzottakat, illetve egyes képviselőtársaim hozzászólásait, természetesen rövidített formában. Az ülésen is elmondtam, hogy a nemzetiségek jogairól szóló törvény 2011-es elfogadásával előrelépésre nyílt lehetőség a nemzetiségek előtt, amelyre több mint két évtizedet kellett várnunk. Reméljük, hogy az új rendszer beválik, és a nemzetiségek élni tudnak majd a törvény adta lehetőséggel. Elképzelhető, hogy a jövőben szükség lesz néhány finomításra, amelyre, úgy gondoljuk, majd csak a választásokat követően kerülhet sor. Szerintem nagyon fontos változás, hogy a kisebbségek kifejezést nemzetiségekre cserélte a törvény.

A bizottsági ülés résztvevői a beszámolót nagyon jól kidolgozott és részletes anyagnak tartották. Egyértelműen kitűnik a beszámolóból, hogy egyre többen vallják magukat valamilyen nemzetiséghez tartozónak, ezáltal közelítenek egymáshoz a népszámlálási és a becsült adatok. Nagyon jó tendencia, hogy egyre több nemzetiség vállal szerepet az oktatási-nevelési tevékenységben. Számos településen az egyetlen óvoda vagy általános iskola is oktatja a település nemzetiségének nyelvét, így a kiegészítő normatívákat így is meg tudják igényelni.

Dr. Szili Katalin független képviselő asszony szerint a legmegnyugtatóbban egy második kamara biztosítaná a nemzetiségek képviseletét az Országgyűlésben. Kitért arra is, hogy helyesnek tartotta volna a nemzetiségek képviselőinek meghívását a bizottsági ülésre. Varga László, a KDNP képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy az első helyen kijelölt emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén ott voltak a nemzetiségek képviselői, és elfogadták ott is a beszámolót. Szávay István képviselő úr, a Jobbik képviselője elmondta, hogy a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolót a Jobbik is támogatja, fő irányaival egyetért, a végrehajtását azonban kritizálja. Szerintük nem szerencsés egy kategóriába tenni a cigányságot a többi nemzetiséggel. Hiányolta a cigányság feladatának megjelölését a felzárkóztatásukkal kapcsolatban és elvárások megfogalmazását velük szemben.

A vitát követően a bizottság mind a beszámolót, mind pedig az országgyűlési határozati javaslatot 11 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta. Így a beszámolót és határozati javaslatot általános vitára és elfogadásra ajánlja.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai