Készült: 2021.04.22.22:03:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

208. ülésnap (2001.05.11.), 50. felszólalás
Felszólaló Koltai Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:43


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOLTAI ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az utóbbi években mind a politika, mind pedig a társadalomtudományok egyre gyakrabban foglalkoznak a szegénység problémájával, nem véletlenül. A szegénység visszaszorítása minden demokratikus társadalomnak alapvető feladata kell hogy legyen.

Azt nem állíthatjuk, hogy nincs szegénység Magyarországon, azt viszont igen, hogy a polgári kormány mindent megtesz azért, hogy segíthessen az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családokon. Ennek a legjobb példája az a családtámogatási rendszer, amit fokozatosan, az elmúlt három év alatt épített fel a kormányzat.

Ennek a kormánynak az egyik legfontosabb és legfőbb célja, hogy támogassa a családokat, a gyermekeket és a generációkat. Hosszú ideig ebben az országban a gyermekek vállalása egyet jelentett nagyon sok családnál a szegénység vállalásával. Ezen a helyzeten kívántunk változtatni.

A gyermek- és családtámogatási rendszer három alappillérre épül: a családi pótlékra, amelynek alanyi jogát ismét ez a kormány deklarálta; az adókedvezményre, amely 2001-ben egy gyermek után 3000 forint, két gyermek után 4000 forint havonta, három vagy több gyermek után pedig 10 000 forint; és a kiegészítő családi támogatási rendszerre, amelynek célja a gyermekek étkezési, lakhatási és tanulási lehetőségeinek biztosítása.

A kiegészítő támogatási rendszer minden rászoruló gyermek számára a költségvetésből hozzávetőlegesen ugyanakkora összeget biztosít, mint amekkora adókedvezményt a háromgyerekes, évi 1 millió 500 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező családok kapnak egy gyermekre.

A kormány külön normatívával biztosítja a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását, étkeztetését, és az önkormányzatok számára forrást biztosít a lakhatási támogatás nyújtására. Nagyon fontosnak tartom kiemelni az utóbbi ponthoz kapcsolódva azt, hogy a kormányzat 700 milliós keretösszeget csoportosított át a lakáshitel-hátralékot felhalmozott családok adósságterheinek csökkentésére. Hadd kapcsolódjam itt az előttem szóló képviselőtársnőmhöz, aki azt mondta, hogy ez kevesebb, kevés, nem elég.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a kormányzat tényleg megpróbálja biztosítani azoknak a családoknak a megélhetését és azoknak a családoknak a felzárkózását, akik önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe. Nem ennek a kormányzatnak volt a hibája az, hogy az OTP adósságcsapdájába kerültek ezek a családok. Most már évek óta megpróbálunk segíteni rajtuk.

Tisztelt Ház! Az előbbiekből is kitűnik, hogy a polgári kormány és a Fidesz milyen fontosnak tartja a családokat, és milyen kiemelten kezeli a családok helyzetét. Ebbe a tendenciába szorosan beletartozik a minimálbér emelése is, amely nagyon komoly támogatást jelent nagyon sok család számára.

A szegénység elleni küzdelem azonban nem érhet itt véget. A kormányzati munkát szorosan össze kell kapcsolni a civil szervezetekkel való együttműködéssel, mivel hatékonyan segíteni és megpróbálni leküzdeni a szegénységet csak hatékony és együttműködő párbeszédben lehet. Az utóbbi két év adatai arra engednek következtetni - mint ahogy a miniszter úr is elmondta a megnyitó beszédében -, hogy valamelyest csökkent a szegénység mélysége. A polgári kormány és a Fidesz feladata továbbra is az, hogy ez a tendencia növekedjen, vagyis csökkenjen a szegénység.

Tisztelt Ház! Ez az alkalom megfelelő arra, hogy elmondjuk és kimondjuk, hogy a szegénységet egy politikai vitanappal nem tudjuk sem csökkenteni, sem megakadályozni. Mégis azok számára, akik a lét határán küszködnek, és azért küszködnek, hogy megéljenek, megoldást kell találnunk. A megoldás nem a vitanapok létrehozásában van, hanem - mint ahogy már elmondtam - abban kell hogy legyen, hogy a kormányzat együttműködik a civil szervezetekkel, együttműködik szorosan a szakmával, és együtt próbálják megtalálni a kiutat a szegénység csapdájából.

Erre nagyon jó példa az, ami a közelmúltban történt, amikor a Szociális és Családügyi Minisztérium konferenciát tartott, és erre a konferenciára nemcsak a szakma, nemcsak a kormányzat, hanem a civil szervezetek és az egyházak képviselőit is meghívta. Mi mindannyian abban reménykedünk és tudjuk - nemcsak reménykedünk, hanem tudjuk is -, hogy ez a kormány, a polgári kormány, és a Fidesz is azon dolgozik, hogy ebben az országban tényleg esélyegyenlőség legyen, hogy ebben az országban öröm legyen gyermeket vállalni és gyermeket nevelni, és ebben az országban az összes generáció szeressen élni, és ne csak szeressen, hanem tudjon is élni és megélni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai