Készült: 2020.12.03.08:38:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2001.11.08.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó Alkotmányügyi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:27


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Sajnos nem először vagyok kénytelen megjegyezni azt, hogy amikor a bizottságban elhangzott vitával kapcsolatban többségi és kisebbségi vélemény elhangzására kerül sor a plenáris ülésen, akkor a Házszabály rendelkezéseinek az a felszólalás felel meg, amely a többség, azaz a kormánypárti képviselők által elmondottak véleményét közvetíti.

 

(10.00)

 

Úgy gondolom, hogy Rubovszky úr korrekt módon járt el a lehetőségekhez képest, mert megpróbált olyan dolgokra nem kitérni, amelyek nem hangzottak el, de szeretném kiemelni azt, hogy kizárólag egyetlenegy félperces kormányzati képviselői felszólalás hangzott el. Úgy gondolom, hogy az ügyrendi bizottságnak a közeljövőben vissza kell térnie ennek a témakörnek a megvitatására.

Ahogyan az előttem szóló Rubovszky képviselő úr elmondta, alapvetően az ellenzéki képviselők fejtették ki a véleményüket a bizottságban. Néhány kérdést intéztünk - MSZP-s és SZDSZ-es képviselők egyaránt - a kormány képviselőjéhez, amelyekre sajnos azóta sem nagyon kaptunk választ. Például Tóth András képviselő úr konkrétan megkérdezte, hogy ha az érdekképviseletek valóban megvitatták, és az önkormányzati szövetségek, akkor ennek a vitának mi lett az eredménye, milyen konkrét véleményt formáltak a törvényjavaslattal kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy az az ígéret hangzott el, hogy erre vonatkozóan megkapjuk majd a szükséges tájékoztatást. Gondolom, ez írásban vagy esetleg szóban is elhangozhatott volna. Ilyesmi nem történt, úgyhogy egyelőre ezt nem tudjuk pontosan.

Elhangzott az a kérdés is, hogy milyen kört érint e törvényjavaslat, amennyiben hatályba lép. Erre a kormány képviselője azt a határozott választ adta, hogy erre nem tud válaszolni, hogy mekkora az érintettek köre. Ez egyelőre ismeretlen.

Több kritikai észrevétel is elhangzott a törvényjavaslattal kapcsolatban. Elmondtuk azt, hogy nem tartjuk végiggondoltnak a törvényt, nem látunk eljárási szabályokat a törvényjavaslatban, amely eljárási szabályok ebben a tekintetben - mint minden ilyen törvényjavaslat kapcsán - mellőzhetetlenek.

Elmondtuk azt, hogy problematikusnak tartjuk az alkalmazási problémákat, mert semmilyen tájékoztatás nem hangzott el arra vonatkozóan, hogy amennyiben ez a törvény hatályba lép, akkor annak milyen várható társadalmi hatásai lesznek. Ez a jogalkotásról szóló törvényből és a Házszabályból is egyértelműen kötelezően elénk terjesztendő tájékoztatás lett volna.

Szóba került az is, hogy az országgyűlési biztosok tekintetében egy felemás megoldás van kialakulóban, részben az országgyűlési képviselők jogállásához hasonlítható a jogállásuk, a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségük azonban ettől eltér. Kíváncsiak lettünk volna, hogy ennek mi az oka. Elmondtuk azt is, hogy meglehetősen sok visszaélésre és nem kívánt hatás kiváltására alkalmas ez a törvényjavaslat, ezért az ellenzéki oldalról a javaslatot nem tudtuk támogatni.

Köszönöm szépen a figyelmet.

 
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai