Készült: 2020.08.14.20:03:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (1999.09.30.), 96. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A költségvetésből egyetlen adatra szeretném felhívni a figyelmet: 803,6 milliárd forintot kell ebben az évben, vagyis a 2000. évben adósságtérítésként fizetnie a magyar költségvetésnek. Ha ezt a számot, ezt a 803,6 milliárdot összehasonlítjuk azzal, hogy majd mennyi folyik be a személyi jövedelemadóból, akkor majdnem ugyanazt a számot kapjuk. Azt hiszem, ez az egyik legsúlyosabb probléma, ami nyomja ezt a költségvetést, és azt hiszem, egyetlen ellenzéki képviselő sem gondolhatja komolyan, hogy ezt a terhet ennek az országnak ez a kormány szabadította a nyakára.

A következő megjegyzéseim lennének még egészen röviden. Teljesen téves az a következtetés, hogyha a befolyó adó növekszik, akkor abból egyértelműen következne az, hogy az adóterhelés is növekszik. Abban az esetben, amikor a fekete-szürkegazdaságnak az aránya 25-30 százalékos, és némely gazdaságkutatók szerint még ennél is nagyobb, ez a helyzet előállhat úgy is, hogy a fekete-szürkegazdaság aránya csökken, és az adózási fegyelem növekszik. Önöknek ez az állítása csak akkor lenne teljes egészében helytálló, ha feltételezzük azt, ha a szürkegazdaság aránya ugyanaz marad. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy volt már példa arra, hogy mondjuk, a társasági adót felére csökkentette egy kormány, és a befolyó adóbevételek nem csökkentek, hanem növekedtek. Még egyszer mondom, hogy ez az állítás, amit önök megfogalmaztak, helyes premisszákból nem biztos, hogy helyes következtetésekre jut.

A károkkal kapcsolatban azt hiszem, hogy nincs képviselő ebben az Országgyűlésben, aki azt meri állítani - vagy ha van, akkor az nagy probléma -, hogy tudta előre, hogy a CW Bank vesztesége 70 milliárd lesz; tudta előre a választás előtt, hogy a Postabank 170 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek, és nemcsak az árvizek és egyéb természeti csapások kárait kell az idei évben beszámolni, hanem igenis a koszovói válság, a háború (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) igen sok kárt okozott az országnak, amiért a költségvetésnek helyt kell állnia.
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai