Készült: 2020.08.04.13:46:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (1999.09.30.), 144. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:31


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. El kell mondani, hogy a családtámogatási rendszerben, illetve az egész szociális ellátórendszerben, az erről való gondolkodásban alapvető különbségek vannak a jelenlegi kormánypártok és az MSZP, SZDSZ között.

Mi azt gondoljuk, hogy egy jó szociális rendszernek két alapvető feladata van. Az egyik, hogy mindenkinek biztosítani kell a minimális életfeltételeket, és van egy másik feladat is: ösztönözni kell a leszakadó rétegeket, hogy visszatérjenek a társadalom életének normális kerékvágásába. Ez önöknek az elmúlt ciklusban nem volt fontos, hiszen aki többet dolgozott, azzal az történt, hogy kiesett a családtámogatási és egyéb szociális rendszerekből. Ezzel szemben mi, ez a kormány erre kívánja helyezni a nagyobb hangsúlyt.

Abban nincs filozófiai különbség köztünk, hogy igazságos közteherviselést kell megvalósítani. Az alanyok tekintetében azonban megint különbözőképpen gondolkodunk. Önök azt mondják, az az igazságos, ha ezt az igazságos közteherviselést személyre lebontva, keresőnként valósítjuk meg. Mi azt mondjuk, méltánytalan az, hogy ugyanakkora közterheket vonjon le az állam azoktól, akik kettő, három vagy esetleg ennél is több gyereket nevelnek, mint azoktól, akik ezt nem teszik. Ez az alapvető különbség, és azt hiszem, ebből fakadnak azok a véleményeltérések, amelyeket már nagyon sokszor megvitattunk, nem csak az adótörvények keretében.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai