Készült: 2020.08.08.05:15:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (1999.06.03.), 41. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Amit a képviselőtársam a részletes vita szerepéről elmondott, azzal kivételesen teljesen egyetértek. Ilyen viszonylag ritkán szokott előfordulni, de Bauer Tamással ebben a kérdésben egyetértek - a részletes vita valóban arra van, amit ő mondott. Én csak annyit kívántam kiemelni, hogy a módosító javaslatok nagy része három olyan globális témakör körül mozog, amelyet már nagyon részletesen megbeszéltünk az általános vitában, és a beadott harminc módosító javaslat tulajdonképpen erre a három alapelvre fűzhető fel.

Azt azonban furcsának tartom, amikor Bauer Tamás a jelenlegi kormánytöbbséget a korai szocializmussal ijesztgeti, és az ahhoz való visszatéréssel vádol. Meg kell nyugtatnom képviselőtársamat, hogy itt azért nem erről van szó; jó néhány országot fel lehetne sorolni Németországtól Franciaországig, ahol az államnak igenis van szerepe a közoktatás szabályozásában, és azt gondolom, ezeket az országokat azért mégsem lehet a "korai szocializmus" jelzővel illetni, nem oda tartoznak. Magyarországon sem lenne más a helyzet.

A hitoktatással kapcsolatosan még egy gondolatot. Itt megint alapvetően félrevisszük a dolgot. Igazából arról van szó, hogy kimondtuk, kimondjuk azt a törvényben - és minden szabályozás, amit a '96-os törvényben szerepelt, az a helyén marad -, hogy együtt kell működni. Nézzük meg, hogy miért kell együttműködni! Itt nemcsak a tanteremről meg a helyiségről van szó, hanem nagyon sokszor panaszkodnak az egyházak - és ez tulajdonképpen valamiféle ebből következő együttműködéssel kiküszöbölhető -, hogy hiába rakják ők be, mondjuk, hetedik órára a hitoktatást, ha például az iskolai sportkör, amelyben az adott gyerekek érintettek, véletlenül pont abban az időben van. Igazából ez egy olyan példa (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy ezeken a területeken igenis szerencsés, ha az egyház és az iskola (Az elnök ismét csenget.) valamilyen módon egyeztet és együttműködik.

Engedjék meg, hogy felolvassam azt a javaslatot, amelyet a bizottság elfogadott, mert azt hiszem, ez minden gondot eloszlat: "Az óvoda, az iskola és a kollégium az egyházi jogi személy által szervezett fakultatív hit- és vallásoktatással kapcsolatos feladatok ellátása során együttműködik az érdekelt egyházi jogi személlyel." Azt gondolom, ez minden igényt kielégít. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai