Készült: 2021.06.22.14:56:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

198. ülésnap (2005.02.14.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:24


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Országgyűlés! 2005, az idei esztendő az első teljes év, amikor hazánk saját akaratából, politikai és gazdasági értelemben is ahhoz a közösséghez tartozik, amelyikhez kultúráját és gondolkodásmódját tekintve mindig is tartozott.

Az Európai Unió természetes otthonunk, de az otthonosság érzése ma Magyarországon nincsen meg. Az Európai Unió természetes otthonunk, de csak akkor lesz jelen az otthonosság érzése, ha a helyzet nyújtotta előnyök és lehetőségek nem általában jelentkeznek, hanem a helyi közösségek, falvaink és városaink közösségeit gyarapítják. Erre minden adottságunk megvan, mégis fontos néhány alapelemet rögzíteni.

Szerintünk, szociáldemokraták szerint a kormány sikere, a sikeres kormányzás az egész ország érdeke. Ha a kormány jól teljesíti kötelességét, előbbre jut az ország. Mi, szociáldemokraták határozott kormányzást várunk el, amelyben a kiszámíthatóság és a stabilitás elsődleges érték, de egyeztetett kormányzást várunk el, amelyben az emberek értik és tudják, mit miért tesz a kormányzat.

A Szocialista Párt azt várja kormányától, hogy az emberekkel, a közösségekkel együtt gondolkodva vessen fel és oldjon meg vitákat, akár olyanokat is, amelyekről nem beszélt, vagy nem beszélt elég őszintén az elmúlt másfél évtized magyar politikája.

A kormány sikere a koalíció együttműködésének sikere. Az MSZP abban érdekelt, hogy a kormány alapja a koalíció, a szociáldemokraták és liberálisok szabad együttműködése legyen és maradjon, két, önálló arculattal és karakterrel rendelkező párt társulása a sikeres kormányzásért. És ha ennek a belátása megtörtént, márpedig megtörtént, akkor nyilvánvaló, hogy a szociáldemokraták pontosan értik, hogy a liberálisok 5 százaléka nélkül nincsen meg az 51 százalékos többségük, és az is világos kell legyen a liberálisok számára, hogy nekik meg nincsen meg az 51 százalékos többségük a szociáldemokraták 46 százaléka nélkül, és ez a törvényalkotás minden szakaszára érvényes.

Tisztelt Országgyűlés! Az ellenzéktől bármit is kérnem sem jogom, sem felelősségem. Saját döntésükön múlik, hogy belátják-e: a rendszerváltozás kora véget ért, és azt visszasírni, az azelőttit visszasírni sehova sem vezető út; belátják-e, hogy ténylegesen vállalják-e azt a parlamentáris demokráciában önök által kiharcolt szerepet, amely arra volt elég, hogy önök ellenzékbe szoruljanak; belátják-e, hogy ennek a kormánynak a sikere az országnak a sikere is egyben. Panaszkodásra nem lehet építeni, márpedig az elmúlt hetek azt mutatják, hogy önök nem az országot építik, hanem egy új panaszpártot építenek.

Tisztelt Ház! A politizálás értelmét kell újrafogalmaznunk. Arra való a versenyképesség növelése, hogy jobban éljenek az emberek, és nem arra, hogy egy-egy táblázatban előbbre kerüljünk. Arra való a begyűjtött adó, hogy a közösségek érdekeit szolgáljuk.

(15.00)

Arra való a döntés, arra való a kormányzás, hogy a döntéseket megvalósítsa és megvalósíttassa. A Szocialista Párt azt várja a kormánytól, hogy döntései végrehajtására még nagyobb figyelmet fordítson. Fontos a jó kormányzati döntés, de nem elég. Nem elég, csak akkor, ha az eljut az emberekig.

És végül: az MSZP abban érdekelt, hogy a Magyar Országgyűlés jól, a jelenleginél magasabb színvonalon működjön. Ciklusokon átívelő kérdésekben részt veszünk négypárti egyeztetéseken, de ténylegesen a pártok közötti együttműködés és egyeztetés legitim formáját úgy hívják, hogy Magyar Országgyűlés. Így ennek a Magyar Országgyűlésnek a színvonalát, ennek a magyar parlamentnek a működési színvonalát kell és akarjuk elérni. Az elkövetkező hónapokban a Szocialista Párt a kormány számára és a Magyar Országgyűlés számára ezeket az ajánlásokat és kéréseket fogalmazza meg és akarja.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai