Készült: 2021.06.22.15:46:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2004.11.15.), 30. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás nemzeti kulturális örökség minisztere
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN, a nemzeti kulturális örökség minisztere: (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Halljuk!) Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Magyar Országgyűlés! Amennyiben a mi párosunk felejthetetlen, mint ahogy ezt frakcióvezető úr elmondta, azt kell mondjam, ez a hozzászólás felejthető volt (Derültség az MSZP padsoraiból.), mert kétségkívül csak olyan gondolatokat tartalmazott, amelyeket már hallottunk - sok minden újat nem találtunk benne. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Választási eredmények...)

Az viszont kétségkívül igaz, hogy egy rossz kérdésfeltevésre, egy olyan kérdésfeltevésre, amely felelőtlen, egy olyan kérdésfeltevésre, amely kényszerpályát jelent ennek az országnak, egy olyan kérdésfeltevésre, amely többek között a MÁÉRT értekezletén is, több határon túli magyar szervezet által így, világosan, magyar szóval kényszerpályának, rossz kérdésnek minősíttetett, erre világos és egyértelmű a válaszunk: ezt mi megtagadjuk, és azt mondjuk rá, hogy nem - éppen azért, hogy az országunk ne jusson kényszerpályára.

Abban azonban egyértelmű és világos a véleményünk, hogy a határon túli magyarság számára, a határon túli magyarság és a Magyarországon élő magyarok kapcsolatában nyissunk új fejezetet, próbáljuk elérni, hogy úgy tudjanak boldogulni a határon túl, szülőföldjükön, hogy 50 meg 500 év múlva is valóban magyar szó hallathassék Kárpátalján meg a Délvidéken, Erdélyben és a Felvidéken. És ehhez a szülőföldön való boldogulás és annak támogatása teremti meg a kellő alapot.

Erre a programra, a szülőföldprogramra, arra az úti okmányra, amely biztosítja a délvidékiek számára éppúgy, mint a kárpátaljaiak számára a Magyarországra való bejutás szabad és akadálytalan feltételeit, a Magyar Szocialista Párt és a kormánykoalíció határozottan és világosan igennel felel.

Arra az érvelésre azonban, amely egy kimunkálatlan és átgondolatlan, felelőtlen politizálást hozna előtérbe - nem kétséges, hogy bizonyos pártpolitikai, belpolitikai eredményeket vagy előnyöket akár eredményezhetne is -, többminőségű magyar állampolgárságot megteremtve, erre világosan és határozottan nemet fogunk mondani.

És a kórház-privatizáció kérdésében olyan szerencsés lenne, ha ebben az ügyben a saját frakciója bizonyos tagjaihoz is fordulna! Kérdezze már meg Körmend fideszes polgármesterét, hogy miért tartotta fontosnak kórházának részleges privatizációját? Miért van, hogy Debrecenben erre az útra léptek? A polgármester úr, úgy tudom, még a Fidesz-frakció tagja. Érdemes lenne tehát nemcsak a felszólalásokban, hanem a gondolatokban, esetleg frakcióvezetőként a frakciójában is ilyen értelmű egységet is megteremteni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai