Készült: 2021.03.06.11:16:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

143. ülésnap (2020.06.29.), 220. felszólalás
Felszólaló Ritter Imre (nemzetiségi képviselő)
Beosztás  
Bizottsági előadó Magyarországi nemzetiségek bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:43


Felszólalások:  Előző  220  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RITTER IMRE, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke: (A képviselő elé hordozható mikrofont helyeznek.) Köszönöm szépen. Elnézést, elnök úr, csak nálam nincsen mikrofon. Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir bitte, dass ich im Namen und im Auftrag des Ausschusses der in Ungarn lebenden Nationalitäten meine vorige Rede bezüglich des Gesetzesvorschläges Nr. T/10710. über den ungarischen Haushalt im Zusammenhang mit dem Nationalitätenbedarf übergreifende Teilen beende.Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében a mai napon, a 2021. évi központi költségvetés második olvasatos vitájában lezárjam a korábbi vitanapokon megkezdett hozzászólásaimat a 2021. évi központi költségvetésitörvény-javaslat nemzetiségi igényeihez kapcsolódóan.

A 2020. június 10-i ülésén a Magyarországi nemzetiségek bizottsága megtárgyalta a T/10710. számú, a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, annak nemzetiségi igényeit. A NEB a bizottsági részletes vita alapján benyújtotta a T/10710/829. számú módosító javaslatát, amely összességében 1,1 milliárd forint többletigényt és egy szövegszerű módosító javaslatot tartalmazott.

A kormány a bizottság összegszerű módosító javaslatát sajnos nem támogatta, így a Költségvetési bizottság az erre vonatkozó módosító indítványokat nem fogadta el. Ugyanakkor a Magyarországi nemzetiségek bizottságának 5. számú módosító javaslata, a szöveges módosító szándék  külön szavazásra kikérve  kormányzati támogatásra talált, és azt a Költségvetési bizottság az ülésén egyhangúlag elfogadta, így bekerült az összegző módosító javaslatba.

Ennek alapján a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatásának a költségvetési törvényben megfogalmazott szabályai az alábbiak szerint módosulnának: „Az előirányzatot a települési nemzetiségi és területi nemzetiségi önkormányzatok között  az önkormányzatok száma alapján  oly módon kell megosztani, hogy a területi nemzetiségi önkormányzatok számát kétszeresen kell figyelembe venni. A települési és területi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatása jogcímhez kapcsolódóan a feladatalapú támogatás összege a 2.4.3. pont alapján megállapított feladatmutató pontszám és a 2.3.1. pont szerint meghatározott fajlagos támogatási összeg szorzata.”

Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a megyei és a budapesti területi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatása  tekintve, hogy jelentős többletfeladatokat látnak el a települési nemzetiségi önkormányzatokhoz képest  a korábbi évek szabályozásának megfelelően dupla feladatmutató pontszámot, azaz kétszeres támogatási összeget jelentsen a területi nemzetiségi önkormányzatok számára. Ezt egy igen fontos lépésnek és eredménynek tartjuk.

A 2021. évi központi költségvetéssel kapcsolatban, az általánosvita-szakaszban elmondott felszólalásaimban részletesen ismertettem a most nem támogatott költségvetési igények megalapozottságát. Tudjuk, hogy a Covid-19-vírus okozta egészségügyi és gazdasági vészhelyzet jelentős terheket jelent Magyarországnak, ezért, bár az ezúttal elmaradó támogatásemelésnek nem örülünk, de azt fegyelmezetten elfogadjuk, tudomásul vesszük.

Őszintén reméljük, bízunk benne, hogy mind az egészségügyi helyzet javulása, mind a gazdaság gyors helyreállása, amelyért mi is dolgozni fogunk, mielőbb olyan helyzetet teremt, amely lehetővé teszi a most elhalasztott, de megalapozott nemzetiségi igények rendezését. Ehhez kívánok mindenkinek jó egészséget és közösen sikeres 2020. második félévet. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit. (Szórványos taps.)
Felszólalások:  Előző  220  Következő    Ülésnap adatai