Készült: 2021.03.05.08:19:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2020.06.02.), 198. felszólalás
Felszólaló Ritter Imre (nemzetiségi képviselő)
Beosztás  
Bizottsági előadó Magyarországi nemzetiségek bizottsága
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RITTER IMRE, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága elnöke: Köszönöm szépen. Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Bitte erlauben Sie mir, dass ich Sie, im Namen des Ausschusses der in Ungarn lebenden Nationalitäten, als Unterbreiter der Gesetzesmodifizierung Nr. T/10303. des  von 2011 über die Rechte der Nationalitäten  Gesetztes CLXXIX begrüße. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében mint a T/10303. számú, a 2011. évi CLXXIX., a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat előterjesztője tisztelettel köszöntöm önöket.

Ezúton tájékoztatom önöket, hogy az előterjesztésben már elhangzottak szerint az Igazságügyi bizottság és a Törvényalkotási bizottság által benyújtott módosítók alapján a Magyarországi nemzetiségek bizottsága mint a törvényjavaslat előterjesztője az egységes javaslattervezethez új, illetve újraszerkesztett indokolást készített. Az új dokumentumot 13 igen szavazattal a mai napon a nemzetiségi bizottság egyhangúlag elfogadta. Az indokolást a határozati házszabály 137/A. § (1) bekezdésének megfelelően az ülést követően haladéktalanul házelnök úrnak megküldtem. Az egységes javaslattervezethez készített előterjesztői indokolás elérhető a parlament információs rendszerében.

A törvényjavaslat részleteiről nem kívánok most a bevezetőben beszélni, de fontosnak tartom tájékoztatni önöket, hogy időközben 2020. május 26-án, múlt kedden benyújtásra került a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról szóló T/10742. számú törvényjavaslat is a parlamenthez.

Ez azért fontos, mert így nincs akadálya a továbbiakban annak, hogy a nemzetiségi szabályozás szempontjából egymással szoros összefüggésben lévő két törvény módosító törvényjavaslata egyaránt elfogadásra kerülhessen, ahogy azt a kezdetektől terveztük.

Mindezeket követően, tisztelt elnök úr, tisztelt Ház, várom az önök törvényjavaslattal kapcsolatos esetleges észrevételeit, véleményét, melyekre akár menet közben, illetve a zárszóban készséggel válaszolok. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai