Készült: 2021.03.05.08:05:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2012.10.10.), 58. felszólalás
Felszólaló Ékes Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:47


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES ILONA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban két dologra szeretném felhívni a figyelmet, elsősorban baloldali képviselőtársaimét.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat álláspontom szerint legfontosabb rendelkezése, hogy nem viselheti közterület, illetve közintézmény olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

Ebből az általános megfogalmazásból több képviselő azt a következtetést vonta le, hogy a kormánypárti képviselők a kommunista elnevezésű utcákat, tereket át kívánják nevezni. (Novák Előd: Úgy van!)

Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy átnevezni csakis az önkormányzatok jogosultak közterületeiket, és ezen névválasztási szabadságukat a törvényjavaslat semmilyen formában nem kívánja korlátozni, csupán szeretnénk megszüntetni az áldatlan és Magyarországhoz méltatlan állapotot, hogy Lenin és Ságvári Endre utcákkal találkozhatunk 22 évvel a rendszerváltást követően.

Arról, hogy Magyarországon a rendszerváltást megelőzően kommunista diktatúra volt, és a névválasztást is alapvetően ez a rendszer befolyásolta, igazán nem a jobboldali képviselők tehetnek, hozzátéve, hogy a javaslat általánosságban beszél önkényuralmi politikai rendszerről. Mindannyiunk olvasatában önkényuralmi politikai rendszerként értékeljük a kommunizmus mellett a fasizmust is. A törvény indoklásában megtalálható nevek pedig jelen helyzetünket jellemzik.

Úgy vélem, hogy vannak személyek és elnevezések, akikkel kapcsolatban minden vitán felül áll, hogy méltatlanok arra, hogy elnevezéseinkben megemlékezzünk róluk. Az előterjesztő ezen személyekre és elnevezésekre koncentrált, amelyek elítélésével kapcsolatban teljes nemzeti konszenzus alakult ki.

A parttalan viták helyett, kérem, törekedjünk arra, hogy ne legyenek többé Kun Béla és Münnich Ferenc utcák és terek, és ez a jogalkotó célja is.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai