Készült: 2021.03.03.05:54:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

186. ülésnap (2012.05.08.), 12. felszólalás
Felszólaló Ékes Ilona (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:14


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES ILONA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! (Zaj. - Az elnök csenget.) Tavaly októberben az Országgyűlés politikai vitanapot tartott "A nők közéleti, politikai részvételének erősítése" címmel. Ahogyan a munka törvénykönyvének vitájában, itt is tükröződött az az álláspont, hogy a nők helyzetének javítására elsősorban a munkaerőpiacon van szükség. Az akkor elhangzottakra tekintettel nagy eredménynek tartom, hogy nemcsak itt az Országgyűlésben került napirendre a női kérdés, hanem a kormány külön miniszteri biztosi kinevezéssel is kíván tenni a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért. Az külön öröm számomra, hogy Varga Zsoltné Szalai Piroska személyében egy olyan szakember került kinevezésre, aki az elmúlt évtizedekben a civil szférában bizonyította az ügy melletti elkötelezettségét, és számos tanulmány, publikáció megírása, valamint sikeres humánerőforrás-fejlesztési projektek vezetése után döntött e nemes, ám rengeteg munkát igénylő feladat elvállalása mellett.

Úgy vélem, hogy a magyar kormánynak, így a miniszteri biztos asszonynak is a nők valódi problémáival, így többek között a nők munkába visszatérését segítő, megfizethető ellátási és gyermek-felügyeleti intézmények, szolgáltatások fejlesztésére tett javaslatok kidolgozásával (Zaj. - Az elnök csenget.), a foglalkoztatást növelő, rugalmasabb foglalkoztatási gyakorlatot akadályozó tényezők feltárásával, a munkaerőpiacra történő visszalépést segítő támogatási formák, képzések és szolgáltatások fejlesztésével, a vállalati és közszféra szemléletformálásával és az egészségmegőrzéssel kell foglalkoznia, valamint tájékoztatással kell segítenie a magyar állampolgárokat.

(9.30)

Mindezek alapján, tisztelt képviselőtársaim, felvetődnek a kérdések, hogy milyen konkrét feladattal és elvárásokkal került kinevezésre a miniszteri biztos asszony, milyen eredményeket és változásokat vár a munkaerőpiacon a nőket érintően, hogyan lesznek mérhetők ezek a változások, hol tájékozódhatnak a nők a miniszteri biztos munkájáról, az eredményekről és a lehetőségekről, állnak-e rendelkezésre olyan erőforrások, amelyek miniszteri biztos asszony munkáját, a női foglalkoztatás szintjének emelését, a gyermeket nevelő nők munkaerőpiacra történő visszajutását, a családi és a munkahelyi kötelezettségek összehangolását, foglalkoztathatóságuk javítását támogatják. (Zaj.)

Előre is köszönöm a választ, és köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai