Készült: 2020.06.05.06:19:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2005.11.04.), 116. felszólalás
Felszólaló Filló Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FILLÓ PÁL (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék reagálni az előttem szóló képviselő úr felszólalására. Igaz, hogy miniszter úr elment, de örömmel közlöm, hogy én itt vagyok, és megpróbálok akkor, ha nem is olyan mélységében és olyan szakszerűen, de válaszolni önnek.

 

(15.00)

 

Először kezdjük a megváltozott munkaképességűek ügyével. Ez egy nagyon súlyos probléma. A súlyos probléma nem ott van, hogy kevesebb megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak, a probléma az elmúlt évek, évtizedek gyakorlatában volt, amikor ezen a területen számolatlanul folytak ki az állami pénzek, és pont oda nem jutottak el, pont azokhoz a szegény, nehéz sorsú emberekhez, akiknek a foglalkoztatását valóban támogatni kellett volna. Ezen a területen rendet kellett tenni. A szakemberek egyöntetűen azt mondják és az érintettek is - a tisztességes vállalkozókra gondolok, akik nem éltek vissza a helyzettel -, hogy jó az, hogyha rendet csinálunk. Most ez megtörtént, örömmel közlöm képviselő úrral, hogy újból nő a támogatási összeg, és aki dolgozni akar és tud, az munkához fog jutni ezen a területen, tehát nem olyan nagy a baj, mint ahogy ön ezt említette.

A másik kérdés az a gumicsont, amit folyamatosan hallunk önöktől is és az összes ellenzéki képviselőtársamtól, amikor kizárólag egyetlenegy számadatot olvasnak el a munkaügyi nyilvántartásokból, és ez az, hogy hány regisztrált munkanélküli van Magyarországon. Szeretném elmondani, hogy a foglalkoztatottak száma is nő, miközben sajnos nőtt - nem nagy mértékben, de nőtt - a regisztrált munkanélküliek száma is. Ez a kettős folyamat még mindig pozitív, tehát szeretném hangsúlyozni, hogy szó nincs itt arról, hogy olyan borzasztó helyzet lenne a munkaerőpiacon.

Arról van szó, hogy miközben nő a foglalkoztatottság, ezzel együtt nő a regisztrált munkanélküliek száma, és elértük azt, amit akartunk, hogy az emberek végre partnerként kezeljék ezt az ügyet, és ne önmaguk próbálják megoldani, hanem együttműködve az állammal próbálják megoldani ezt a problémát, és ez jó.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai