Készült: 2019.11.18.00:16:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

214. ülésnap (2017.04.19.), 84. felszólalás
Felszólaló Szabó Szabolcs (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 10:10


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ SZABOLCS (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Úgy látom, lassan a vita végére érünk, mert nem nagyon van már, aki a kormánypárti oldalról hozzá kívánt szólni. Remélem, meggondolják magukat. Azt nem állom meg, hogy ne jegyezzem meg, hogy az eredeti beterjesztők közül, ha jól látom, a teremben nincs senki. (Dr. Völner Pál: De!) Én eredeti beterjesztőt mondtam. Vitányi képviselő úr ‑ és kiderült, hogy még egymás nevét sem ismerik pontosan a fideszes képviselők ‑ utólag csatlakozott, nyilván azért, mert megkapta a feladatot, de Gulyás Gergely már rég elment, Németh Szilárdot, Kósa Lajost meg nem is láttuk az egész vita folyamán.

(13.00)

Én azért ezen csodálkozom. Nem feltétlenül az ellenzéki képviselőket kell tisztelni, de mondjuk, a választókat, meg ‑ nem tudom én ‑ magát az Országgyűlést mint intézményt, vagy ha mást nem, a Parlamentet mint épületet azért nem ártana megtisztelni azzal, hogy ha az ember beterjesztet egy törvényjavaslatot, akkor lesz szíves, és végigüli a vitát, és mondjuk, el is mondja a véleményét. És ugye, ő utólag csatlakozott, rá hárult ez a feladat.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Egyébként az is érdekes ebben az egész történetben, hogy olyan fantasztikus előkészületek előzték meg a törvényjavaslat benyújtását, hogy Gulyás Gergely mint beterjesztő pár nappal a benyújtás előtt még határozottan állította, hogy na, ő aztán ebben részt nem vett, mikor ugye a 444-en ‑ zárójel, Soros, zárójel bezárva ‑, mikor a 444-en megjelent a törvényjavaslat szövege, és akkor ő elszólta magát, hogy hát, ő abban nem vett részt, aztán utólag kiderült, hogy vagy részt vett, vagy szóltak neki, hogy részt vettél benne, és ő kapta ezt a fantasztikus feladatot, hogy előterjesztőként akkor itt elindítsa a vitát.

Aztán van itt még néhány érdekes történet, például Hollik képviselő úr, ő is csak hozzászólt, majd elment, Hollik képviselő úr például Schmidt Mária fantasztikus, néhány nappal ezelőtti cikkét olvasgatta hosszasan, azt nem mondta ugyan, hogy azt olvassa, ő úgy adta elő, minthogyha a saját hozzászólása lenne, tehát ennyire komolyan vette a parlamenti vitát, hogy felolvasta a Schmidt Mária által írt, egyébként teljesen elképesztő írást; mondjuk, legalább megjegyezhette volna, hogy más szövegét olvassa, de úgy látszik, így folyik itt a vita.

Aztán persze voltak még furcsább elemek ebben a vitában, itt többen kikérték maguknak, hogy hát, itt aztán orosz kapcsolat, hohó, hát, az nincsen, meg itt totókutyáztak, meg elhangzott itt minden. Én vettem a fáradságot, és mivel oroszul nem tudok ‑ bár öt évig tanítottak az általános iskolában, mert akkor még kellett ‑, ezért egy oroszul jól beszélő ismerősömnek odaadtam ezt a Fidesz által benyújtott törvényjavaslatot, meg azt az orosz törvényjavaslatot, amelyből törvény is lett 2012-ben, külföldi ügynökként működő nonprofit szervezetekről szóló törvény, ez az orosz törvény címe. Összehasonlította nekem tételesen. Na most, nem az a helyzet, hogy tartalmi összefüggés van, szó szerinti átvételek vannak benne, szó szerint, preambulum szó szerinti átvétel, a definíciók szó szerint átvéve és a többi. Tehát nem is arról van szó, hogy itt egyszerűen kedvet kaptak Putyintól, hogy egy ilyen törvényt kell hozni, hanem azt a törvényt ide elküldték, és zanzásítva beadták, még arra sem vették a fáradságot, hogy átfogalmazzák, egyszerűen valaki lefordította; nyilván nem Gulyás Gergely, mert az önéletrajzából kiderül, hogy ő nem beszél oroszul, nyilván nem Németh Szilárd, mert az önéletrajzából kiderült, hogy nem tud oroszul, (Dr. Vitányi Istvánnak:) a képviselő úrnak az önéletrajzában sincs benne. Egyedül Kósa Lajosnál van beírva, hogy társalgási szinten beszél, ez azt jelenti, hogy egy bonyolult jogi szöveget nyilván nem ért meg (Közbeszólások és derültség a Jobbik soraiban.), azt, hogy ilyen bonyolult kodifikációs feladatot el tud-e végezni, azt nem tudom (Balla Mihály közbeszól.), de maximum a nyelvismeret alapján róla feltételezhetnénk, de voltaképpen róla sem feltételezem. (Dr. Vinnai Győző közbeszól.)

Tehát valaki ezt elkészítette, valaki lefordította az orosz törvényt, amit önöknek elküldtek a Kremlből, és azt zanzásítva itt beadatták először a három képviselővel, aztán Vitányi képviselő úr csatlakozott hozzájuk. Erre lehet azt mondani, hogy Rákosi Mátyás a tíz ujját megnyalta volna, hogyha így működött volna anno a törvényalkotás, hogy Moszkvából csak így jönnek a szövegek, és, hopp, be is van nyújt­va. Teljesen elképesztő, amit művelnek, és akkor még egy szót nem szóltunk arról, hogy egyébként mi a tartalma, meg mi a következménye ennek a törvényjavaslatnak, amit itt át fognak tolni a parlamenten.

Azért az első kérdést úgy maguknak feltehetnék, még ha nem is így közöttünk, de úgy maguknak: miért tiltakoznak a civil szervezetek kint az utcán (Dr. Vinnai Győző: Melyik? Melyik?), merthogy kimentek a civil szervezetek tagjai molinókkal, ők maguk mentek ki, olyan civil szervezetek, amelyek például romatelepekkel foglalkoznak. Kivitték a saját adataikat, felírták ilyen nagy sárga tablóra, hogy ők mennyi pénzt kapnak, hol dolgoznak, meg hogy mennyi adót fizetnek be. Életükben egyébként egyszer nem politizáltak, olyan kényesen tartották magukat távol, ők is kimentek oda, és azt mondták, hogy azért őket ne piszkálják már. Például ők miért tiltakoznak vajon, ha ezzel a törvényjavaslattal egyébként minden olyan nagyon rendben van? És sorolhatnám, mehetnénk végig az összes civil szervezeten, vajon miért tiltakoznak. Azért, mert ők úgy érzik ‑ teljes joggal egyébként, mert a törvényben taxatíve ez van leírva ‑, hogy őket megbélyegzik: külföldről támogatott szervezet. Többen felvetették, Gulyás Gergely is, hogy miért baj az, hogy külföldről támogatott. Azért, mert mellette sorosoznak, itt is többen elmondták, teljesen logikus, ezzel önök azt üzenik, hogy Soros által külföldről támogatott szervezet, ajjajjaj.

Megmondom őszintén, én úgy nőttem fel, hogy úgy szerettem nézni az Országgyűlésnek az üléseit (Dr. Völner Pál közbeszól.), szerettem hallgatni a vitákat, még úgy érdekelt is valamennyire a politika, mert azt gondoltam, hogy ez egy olyan normális hely, ahol érveket lehet ütköztetni, és akkor majd amelyik jobban érvényesül, az fogja az országot irányítani a következő választás után. Önök nem ezt csinálják. Ellenségképet gyártanak folyamatosan, csak erre az egyre koncentrálnak: legyen egy ellenség, sapka beigazítva, ott az ellenség, arra kell lőni, és se Istent, se embert nem ismernek, csak mennek előre, és csak mondják-mondják-mondják. Ezt csinálták a menekültekkel, kitalálták rájuk a „migráns” szót, mert az olyan jól hangzik, mert a „menekült” kapcsán még eszünkbe jutna, hogy esetleg olyan szegények, mert nekik menekülni kell, nem, migránsok, új szót alkotunk: pfuj, migráns! Csak most már ugye, nincsenek, akkor mi jöjjön? A Soros! Meg aztán majd jönnek sorban a többiek. És akkor mi lesz a vége? Most önök ezt fogják folytatni, amíg politizálnak, hogy mindig lesz ellenfél, akivel szemben lehet a gyűlöletet kelteni meg szítani? Mert ez olyan… Hatalomtechnikai szempontból én megértem, hogy ez olyan marha jó dolog, merthogy a választásokon ezzel lehet eredményt elérni, csak az a probléma, hogy irányítani kéne közben az országot, körbe kell nézni, hogy mi van az országban.

Itt csatolunk vissza a civil szervezetekhez, mert ezek a civil szervezetek olyan feladatot látnak el, amit az önök kormánya nem, közfeladatot látnak el: szegény emberekkel foglalkoznak, hátrányos helyzetű térségekkel foglalkoznak, közösséget építenek, jogvédő tevékenységet folytatnak, sorolhatnám. Olyan feladatot végeznek, amit az államnak kellene ellátnia, csak éppen az állam azt nem vagy csak nagyon részlegesen látja el. És ezért mérgesek marhára, amikor meglátják ezt a törvényjavaslatot, mert úgy érzik, hogy ők próbálnak összeszedni mindenféle támogatást belföldről, külföldről, ahonnan csak tudnak, ahonnan csak kapnak, mert látják a feladatot, azt lelkiismeretesen megszervezik, elvégzik, amennyire tehetségüktől, erejüktől, anyagi forrásuktól telik, és nemhogy a buksijukat nem simogatják meg, mert attól még ők jól vannak, hanem még jól oldalba is rúgják őket. Szóval, azért ezt így nem kellene csinálni, ez nem vezet sehova.

Ezért tiltakoznak a civil szervezetek, ezért mentek ki az utcára ők maguk is, és ezért mondták azt, hogy köszönik, de ők ebből nem nagyon kérnek. Mert egyébként, ha önök arra kíváncsiak, hogy ki mennyi támogatást kapott külföldről, akkor meg kell nézni a nyilvános adatokat, ők teljesen transzparens módon működnek, kényesen ügyelnek arra ugyanis, hogy minden támogatásról beszámoljanak, meg kell nézni. A CÖF-fel kapcsolatban meg egymás között érdeklődjenek már, hogy akkor ők honnan kapnak; ők nem szeretnek erről beszélni, de ezt rendezzék le egymás között! Ráadásul ők más kategóriába tartoznak, mert ők nem is NGO-k, nem nem kormányzati szervezetek, hanem kormányzat által gründolt szervezetek, őket meg hagyjuk ki ebből a történetből, azt rendezzék le máshogy.

Úgyhogy akkor tennék a legjobban, ha egyébként ezt az egészet visszavonnák, akik meg beterjesztették ezt a törvényjavaslatot, azok meg jobb lenne, hogyha magukba szállnának, és gondolkoznának azon, hogy miért okoznak ilyen nagy kárt Magyarországnak, illetve arról gondolkoznának, hogy miért kell Moszkvából átvett törvényeket majdnem szó szerinti fordításban beadni. Köszönöm a szót. (Taps a független képviselők soraiban.)

(Dr. Tiba Istvánt a jegyzői székben
Földi László váltja fel.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai