Készült: 2020.07.12.19:17:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap (2006.06.26.), 267. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:12


Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Nagyon komoly ellenérvek hangzottak el az általános vitában ezzel a törvényjavaslattal szemben, olyannyira, hogy ezt a törvényjavaslatot szakmailag kidolgozatlannak, egyszerűen elfogadhatatlannak nevezte az ellenzék.

Sajnos azt kell mondjam, az egyik felszólalónak igaza lett, amikor azt mondta, hogy ezt a törvényjavaslatot egészen bizonyos, hogy így nem lehet elfogadni, és lám, a gazdasági és informatikai bizottság már egy olyan értelmű módosítójavaslat-csomagot nyújtott be, ami lényegében átírja a teljes törvényjavaslatot.

Úgy gondolom - és ezt a pénzügyminiszter úrnak is mondom -, hogy még ezzel a módosítójavaslat-csomaggal is elfogadhatatlan a jelenlegi törvényjavaslat. Véleményem szerint ezt mindenképpen vissza kellene vonni, és higgyék el, egyébként is csak január 1-je után lépne hatályba, tehát először a fizetési kötelezettség május hónapban lépne hatályba. Ebből egészen biztosan nincs ebben az évben bevétele az állami költségvetésnek. Nem kell elkapkodni! Be kell hozni az őszi adótörvénycsomagba, kiérlelni és átgondolni ezt az egészet, mert ez semmi másról nem szól, mint megint arról, hogy elriasztjuk a magyar vállalkozásokat.

A házipénztárban meglévő pénzösszegek után, ami a miniszter úr szerint horribilis összegeket tesz ki, ezzel ezt a kérdést letudni és rendbe tenni véleményem szerint nem lehet. Különösen úgy, hogy az egyik nap azt mondjuk, hogy a készpénzforgalom napi átlagának kétszeresét meghaladó összeg után kell fizetni, a másik nap azt mondjuk már csak, hogy az árbevétel után kell fizetni, de ez legalább legyen 100 ezer forint, illetve 100 forint limit van lényegében megengedve, semmiféle sajátosságot nem vesz figyelembe a törvényjavaslat, és ezt a módosító javaslatok sem tudják kezelni.

Azt gondolom, hogy előbb szólt a politikai üzenet ennek a vállalkozói rétegnek, hogy vigyázzatok, mert meg fog szűnni az, hogy a készpénzt, amit a kormány feltételezése szerint már rég kivettek a kisvállalkozók a vállalkozásukból, a betéti társaságukból adott esetben, nem lehet tovább magunk előtt tolni. Azért nem lehet, mert ha év végéig is így marad, akkor majd a következő év májusában ezt le kell adózni.

Az üzenet tehát megvan, a törvényjavaslat nincs meg, mert ez kezelhetetlen és elfogadhatatlan. Javaslom, hogy ne szavazzunk róla. Vissza kell ezt szépen vonni, a kormány gondolja át, és ha ennyire ragaszkodik hozzá, és nem találja más módját ennek a kormány szerint adózatlan pénznek, készpénznek, akkor ezt hozza be ősszel, de véleményem szerint sok más egyéb megoldási módja is lehetne annak, hogy ne megint a magyar vállalkozókat érintse. Különösen a kisvállalkozókat, mert egészen biztos, hogy ez általában kisvállalkozókat, mikrovállalkozásokat fog majd érinteni, akiknek egyébként is nehézséget okozott a vállalkozásuk fenntartása, azokat fogja alapvetően negatívan érinteni.

Tehát semmiképpen nem tudjuk támogatni még a módosító javaslattal sem, pedig ez a módosító javaslat igazából csak az adó mértékéhez nem nyúlt hozzá. Összességében már szinte mindent átírt a gazdasági és informatikai bizottság módosító javaslata, de véleményünk szerint még így is elfogadhatatlan, és mindenképpen megérett arra, hogy erről az Országgyűlés ne szavazzon a következő ülésen.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai