Készült: 2020.07.06.09:36:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2006.10.17.), 222. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Nagyon örülök annak, hogy a pénzügyminiszter úr rátért a konvergenciaprogramra, mert ez igazolja a 2005. év költségvetési gazdálkodásának az eredményét. Úgy gondolom, hogy ez így helyes. Tehát nem lehet egy költségvetési évet kiemelni, és azt mondani, hogy az jó vagy rossz. Ha a tendenciákat és a folyamatokat nézzük... - és ez a szerencsétlenség, hogy ezt 2006 októberében tárgyaljuk, amikor nyilvánvalóan tudjuk, hogy az ország gazdasági helyzete, a családok állapota, a vállalkozások helyzete a 2005. december 31-ei állapothoz képest is lényegesen rosszabb.

Egyébként, ha a konvergenciaprogramot csak magában vizsgáljuk, ez egy kormánynak, egy Pénzügyminisztériumnak, egy pénzügyminiszternek egy szakmai feladat. Ha megnézzük az előző konvergenciaprogramokat - bármilyen hihetetlen, már az Orbán-kormány is nyújtott be ilyet -, azokban általában növekvő gazdaságról, csökkenő inflációról, csökkenő költségvetési hiányról van szó, és soha nem járt egyetlen konvergenciaprogram tartalma sem a családoknak rosszabb életszínvonallal, alacsonyabb jövedelemmel, alacsonyabb gazdasági növekedéssel, magasabb inflációval (Göndör István: Növekvő adókkal!), és amit elfelejtett az előbb mondani a pénzügyminiszter úr, magasabb munkanélküliséggel, mert csak annyit mondott, hogy a munkanélküliség változik. Tehát kommunikációban valóban kiváló a pénzügyminiszter úr. Nem mondta ki, hogy a munkanélküliség természetesen ennek következményeként növekedni fog.

Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes politikai helyzetben tárgyaljuk ezt a 2005. évi zárszámadást. Ha valamikor csendben kellene lennie a kormánypártiaknak, akkor ez most pontosan az az időszak. Benyújtottuk a konvergenciaprogramot, láthatjuk, milyen hatással van a magyar gazdaságra. Nyilvánosságra került az őszödi beszéd, láthatjuk, hogy mi a kormányfőnek a saját munkájáról, a saját képviselőiről a véleménye. Ezek után még felállni a parlamentben, és azt mondani, hogy itt mindent az Orbán-kormány rontott el, és hogy valójában az ország érdeke, ami ezután fog történni, úgy gondolom, hogy halkan mondva is arcátlanság. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai