Készült: 2020.07.12.03:08:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2006.10.17.), 144. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Göndör Képviselő Úr! Megkérdezem, hogy 2002-ben volt-e kötelező szabály arra vonatkozóan, hogy ezeket a bizonyos költségvetésen kívüli pénzeket be kelljen könyvelni a költségvetésbe. Elárulom önnek, nem volt ilyen szabály, tehát törvénytelenség volt? Nem volt törvénytelenség. (Közbeszólások és derültség az MSZP soraiban.) Tudniillik van egy fordulópont, az európai uniós tagságunk. Megkérdezem önt, hogy az Orbán-kormányt az Európai Unió Bizottsága, a Magyar Nemzeti Bank, hitelminősítők, külföldi elemzők bántották-e amiatt, hogy milyen költségvetési hiányt hozott ki. Volt-e egyetlen kritika is az Orbán-kormány alatt, hogy nem a valós adatot mutatta ki?

Tisztelt Képviselő Úr! Akkor most egy kicsit idézzük föl, mit is mondott önöknek az Európai Unió statisztikai hivatala? Azt, hogy nem a valóságos költségvetési hiányt mutatták ki. (Dr. Veres János: Ilyet nem mondott soha. - Göndör István: Bocsánat, tessék pontosabban idézni!) Mit is mondott az Európai Unió statisztikai hivatala? Azt, hogy nem a valóságban mutatták ki az államadósságot. Mit is mondott ugyanez a statisztikai hivatal? Hogy a gazdasági növekedés mértékét nem a valóságnak megfelelően tetszettek kimutatni.

Megértem, hogy az MSZP-nek van ideje, és a vitában részt akar venni, de egyszerűen érthetetlen számomra, hogy egy ilyen védhetetlen négyéves kormányzás után, amelynek az egyik teljes évét, a 2005-öt, amikor az első naptól az utolsóig Gyurcsány Ferenc kormánya felelt a költségvetési folyamatokért, ezt megpróbálni így megvédeni, fölállni és elkezdeni Orbán-kormányozni, egyszerűen fölháborító még a magyar politikában is. Ehelyett, képviselő úr, egy kis önkritikát, hogy hibáztunk, tévedtünk.

Én már nem is mondom azt, hogy ön is mondja azt, hogy hazudtunk, reggel, éjjel, este. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Ne mondja ezt, hogy csak úgy csináltunk, mintha kormányoztunk volna, mert ezt már öntől nem várjuk, mert ezt már a főnöke bevallotta. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai