Készült: 2020.09.20.03:51:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (2007.06.18.), 168. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Nagykőrös Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórházát és Rendelőintézetét mi sem jellemzi jobban, mint hogy az idén átvehette az év kórháza díjat. Kategóriájában őt találta legjobbnak a három szervezetet magába tömörítő bírálóbizottság. A bizottság tagjai az Egészségügyi Minisztérium képviselői, a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete által delegált tagok voltak.

Ugyanakkor sajnos más, kevésbé örömteli értesítést is kapott kórházunk. Az önök által reformnak nevezett, sajnos igen sokak által csak átoksúlynak tartott intézkedéssorozat eredményeként megszűnt a kórház belgyógyászati osztálya, és a rehabilitáció terén is több mint 2 millió emberért felelősséget vállaló intézmény beutalási körzetét Nagykőrös 25 ezer lakosára szűkítették. 2 millió 24 ezer emberről 25 ezerre csökkent az év kórházának beutalási területe úgy, hogy közben az ön elődje, dr. Molnár Lajos által 2006 augusztusában nélkülözhetetlennek vélt belgyógyászatot is bezárták. A szakma több formában letette véleményét a minisztérium asztalára, amely szerint a nagykőrösi kórház jól működött régi formájában.

Arra kérem a miniszter asszonyt, bár vélhetően erős politikai nyomás nehezedik önre, a háttérben bizonyára működött és működik a politikai lobbi, de gondoljon arra, hogy itt emberéletekről van szó. Ugyanakkor megjegyzem, ha nem akar pusztán érzelmekre hagyatkozni, akkor is nyugodt szívvel hozhat döntést akár a belgyógyászat újjáélesztéséről, akár a beutalási terület módosításáról, növeléséről is, hiszen az év kórháza bizonyította, hogy jól működött régi formájában, volt jövőképe, reformok nélkül is. A Kórházszövetség siófoki kongresszusán a díjak átadásakor ön, dr. Horváth Ágnes akkor még államtitkárként azt mondta, hogy valamennyi nyertes intézménynek volt jövőképe, kiegyensúlyozott gazdálkodás folyt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az elégedettségi mutatók mind a betegek, mind a munkavállalók részéről megfelelőek voltak. Akkor miért kellett az év kórházát ilyen reménytelen helyzetbe hozni?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai