Készült: 2020.09.26.04:18:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2008.11.24.), 146. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az idén október 6-án írásbeli kérdéssel fordultam miniszter úrhoz, melyben többek között a személyvonatok járatritkításáról, járatmódosításokról és konkrétan egy kistelepülést, Nyársapátot érintő átalakításokkal kapcsolatban érdeklődtem.

Miniszter úr válaszában kifejtette, hogy várható változás a menetrendben, de ez járatszűkítést igazából nem jelent, csak átrendezésekről van szó.

Azonban van egy gond az erre a kérdésre adott válasszal, hiszen ez csak egy féligazság. Mert minek nevezhetném azt, hogy az adott településről, Nyársapátról induló járatok száma jelentősen csökken? Az összesítések és a statisztikák - tudjuk nagyon jól - sok mindent elfednek, de a tény attól még tény marad, hogy az emberek nem tudnak felszállni arra a vonatra, amelyik nem áll meg az adott településen. Ha pedig kevesebb vonat jár, még kevesebben utaznak majd rajtuk. Megjegyzem, az utasok számánál a miniszter úr az eladott jegyszámokra hivatkozik. A helyiek pedig, akik nap mint nap utaznak a vonaton, azt mondják, bérletük van, miért vennének jegyet.

Államtitkár Úr! Arra hivatkoznak, hogy Nyársapátról Ceglédre vagy akár Kecskemétre is eljuthatnak busszal az emberek, ők viszont azt kérdezik, ha a munkába járás során nap mint nap át kell szállniuk buszról a vonatra vagy vonatról a buszra, és cégük csak az egyik bérlet megvásárlásához ad támogatást, akkor ki fizeti a másikat. Nem hiszem, hogy a kormány. Nem kell félni, ezek az emberek nem tüntetni, hanem dolgozni járnak Budapestre. Higgye el, találékony a magyar, ha a kormány munkájáról akar kritikát mondani, el fog jutni a fővárosba, ezért felesleges ellehetetleníteni a vidéki tömegközlekedést. De ha ezért nem érdemes, akkor kérdezem: miért akarja ellehetetleníteni a kormány a nyársapátiak tömegközlekedését?

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai