Készült: 2020.09.19.10:49:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

170. ülésnap (2008.11.03.), 170. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Már a meggyfelvásárlás és a dinnyeértékesítés alatt is megjelent a termelők elégedetlensége. A gazdák reménykedtek, hogy az almával könnyebb dolguk lesz. Csalódniuk kellett. Az ügy odáig vezetett, hogy végül is egy felvásárló cég, a gazdák, valamint a miniszter úr egy megállapodást írtak alá, amelyben egy mindenkinek megfelelő árgarancia is szerepelt. A hír be is járta a sajtót. Az akció sikeres volt, újra egy remek médiakampány, mindenki megnyugodhat, az országban a gazdák megkapták az ipari almáért a kilogrammonkénti 21 forint 50 filléres árat. De valóban így van, vagy fele sem igaz?

Kevesebb sajtóvisszhangot kapott, hogy a kialkudott ár nem az ország teljes területére és nem korlátlan mennyiségre vonatkozik. Az ország egy részén egy megszabott mennyiséget vettek át a kialkudott összegért. Mi lesz a többi sorsa? Más területen, mint szűkebb pátriámban, Nagykőrös környékén a termelők kezdetben 15 forintot, majd egy-két héttel később már csak 13 forintot, majd néhány nap elteltével már csak 10 forintot kaptak az ipari alma kilójáért. Ennyiért nem éri meg nekik termelni, hiszen a termelési költség hektáronként, a betakarítást nem is számolva, eléri az évenkénti 5-600 ezer forintot. Sajnálom, hogy újra pusztán egy sikeres kommunikációs kampánynak lehettünk tanúi, illetve egyesek statisztái, ahol néhány termelő megkapta ugyan az elfogadható összeget, de a többiek hoppon maradtak, ráadásul most már a hoppon maradottaknak kell magyarázkodniuk, miért is elégedetlenek azzal a jól kialkudott árral, amit ők meg sem kaptak.

Kérdés tehát: a kormány milyen sorsot szán a magyar almatermelőknek? Számíthatnak-e a jövőben arra, hogy a kormány úgy avatkozik be, hogy az minden magyar termelő érdekeit egyformán szolgálja? Tervez-e a kormány intézkedéseket tenni a magyar alma árát letörő külföldi behozatalokkal szemben?

Várom válaszát. (Közbeszólás a Fidesz oldaláról: Bravó!) Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai