Készült: 2020.09.25.16:28:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

144. ülésnap (2008.05.06.), 98. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Engem is Dér Zsuzsanna szólított meg, és én is maximálisan egyetértek azzal, hogy az áru végigkövetését követeli mindenütt, de azért ezeknek az uniós előírásoknak megfelelően mindig arra hivatkoztunk, amikor tönkretettük a feldolgozóiparunkat, a kis üzemeinket, hogy az európai uniós előírásoknak kell megfelelni.

Hadd mondjam el önnek azt, hogy nekünk testvérvárosunk van Németországban, és bizony a kisvárosban, a testvérvárosban működő kis vágóhídnál valóban nemcsak hogy portaszolgálat nincs, hanem azt is meg lehet csinálni, hogy a marhahús mellé beakasztják a kettévágott sertést is. Tehát azt, amit Magyarországon büntetnének, elkoboznának, azt ott meg lehet csinálni. Tehát külön meg kellene feleltetni a feldolgozóiparunkat a nyugat-európai exportra szánt termékekre, vagy pedig a regionális felhasználásnál a helyi kis vágóhidak láthassák el a saját településen élőket.

Mivel ezt sikerült tönkretenni, nehogy azt tessenek gondolni, hogy mindenki csaló, aki most itt feketén vág, mindenki szeret csalni, hanem abba a szférába lett áttolva, mert azoknak az előírásoknak nem tudott megfelelni, amit az európai uniós jogszabályokra hivatkozással mi meg akarunk feleltetni. Magában Németországban sem akarják megfeleltetni, ezek szerint Franciaországban sem akarnak minden egyes vágóhidat ennek megfeleltetni, tehát két kategóriát kellene felállítani. Ez a törvény egy kategóriáról beszél, és ha mi ezeket a jogszabályok betartásával, büntetéssel, bezárással akarjuk megoldani, egyre többen átszorulnak a feketevágás kategóriába. Inkább azokat kellene bevonnunk, azokat kellene behúzni az ellenőrzött kategóriába, mert jaj, istenem, ha nem felel meg, ha nem olyan fényes, csillogó az a vágóhíd, nem mindenben felel meg az európai előírásoknak, de legalább az állatorvos levizsgálná ott a húsokat, és a levizsgált húsok kerülnének továbbfogyasztásra, kevesebb fertőzési veszély van, mint ha ötször átcsomagolják ezeket a termékeket, minthogy ott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), közvetlenül a településen lévő kis boltban árusítanák.

Ezért ezzel kapcsolatban sokban egyetértek, de úgy gondolom, hogy kétféle szabályozást azért fel lehetne állítani Magyarországon. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai