Készült: 2020.09.25.09:31:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

144. ülésnap (2008.05.06.), 140. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt szeretném, hogyha tényleg nem akár személyeskedve, egymás szavainak a kiforgatásával foglalkoznánk, hanem valamennyien - szerintem mindegy, hogy ki hol ül - tényleg elkötelezettek vagyunk a tekintetben, hogy olyan élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára, amit valamennyien megkövetelünk és elfogadunk. Tehát nem hiszem, hogy az lenne a járható út, ha egy-egy szóba belekapaszkodva kiforgatnánk a véleménynyilvánítást.

Azt szeretném, ha inkább abban is összefognánk, ami itt korábban elhangzott, hogy a külföldről beszállított olyan élelmiszer, amit annak idején, amikor az Unióba felsorakoztunk, az uniósok ellenőriztek. Mi ellenőrizzük-e, hogy mondjuk, a Távol-Keleten - nem nevezem meg az országot - a klóramfenikolos mézet hogyan állítják elő, mert itt az előállító helyeken is ellenőrizték, itt folyamatosan nézték. Vagy a Dél-Amerikából behozott aflatoxinos paprikát vagy egyéb más olyan terméket, amit mi aztán behozunk, és behamisítjuk a kalocsai paprikába. Annak meg előírása is lenne, hogy hány kilométeren belül lehet azt megtermelni, tehát kétszeresen csaltak azzal, akik ezzel csaltak. Nem tudom, hogy aztán mi történt, hogy milyen összekacsintás volt, vagy történt-e összekacsintás, vagy felelősségre vonás történt-e, ebben nem tudok mit mondani.

Mikor védjük meg a hazai termelőket? Akkor tudnánk megvédeni a hazai termelőket, hogy úgy, ahogy az Unió is ezt megtette, vagy úgy, ahogy az Unión kívüli ország is megteszi, mint Svájc, hogy olyan egészségügyi, állat-egészségügyi előírásokat ír elő, amelyeknek mi meg tudunk felelni, de esetleg más országokban nem tudnak megfelelni. Nekünk ebbe az irányba kellene elmenni a mentesítés vonatkozásában is, hogy amit mi könnyen mentesíteni tudunk, annál mi előírjuk ezt a kritériumot, és abban a pillanatban a magyar termelő által termelt vagy előállított hús vagy abból előállított termék előnyt fog élvezni az Unió más országaiból beszállítottakkal szemben.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai