Készült: 2020.09.23.18:03:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

144. ülésnap (2008.05.06.), 126-128. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  126 - 128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelettel mondanám képviselőtársamnak, hogy mint szakmabéli, én is sértve érezném magam, ha valaki kifogásolná az eddigi állat-egészségügyi felügyeletet, a járványvédelmet, az élelmiszer-ellenőrzést, hiszen én belülről láttam ezt, akkor is, amikor még 11 millió sertés volt. Akkor viszont sokkal nehezebb volt a járványvédelmet tartani, mint a lecsökkent létszámnál, és akkor is magas fokon ellátta az állategészségügy a feladatát. Én tehát nem tudom, hogy ki kritizálta, de úgy hiszem, hogy ön valószínűleg félreértette ezt.

Továbbra is azt mondanám, hogy az eddig is magas fokon ellátott élelmiszer-ellenőrzés most egy kormányfelhatalmazást fog kapni, a parlamentből kikerül ez az egész, és ennek ez a legnagyobb problémája, hogy kitöltünk egy biankót, hivatkozva az európai uniós előírásokra; ami eddig idetartozott a parlamenthez, most azok is fölhatalmazásra kerülnek a kormányhoz. Ebben látom azt, hogy a parlament ellenőrző szerepe kikerül.

Még egy mondatot ahhoz, amit Jakab István mondott az Európai Unión kívülről jövő termékekkel kapcsolatban. Tessenek visszaemlékezni, amikor sorban álltunk, hogy az Unióba mikor kerülünk be, folyamatosan, reggeltől estig itt jártak az uniós szakértők, minden egyes vágóhídon: a fokhagymanyomótól kezdve a fölszállító szalagig, a húshorogig ellenőrizték, hogy hogyan néznek ki ezek a mi vágóhídjaink - sorra záratták be a kisebb üzemeket! Mi eminens tanulóként helytálltunk, és ugyanúgy teljesítettük ezt, amit nem is kellett volna, mert tudjuk, hogy Nyugat-Európában ez nem történt meg.

Én most azért vetettem föl ezt a témát - és nem lazítani akarom a nyomonkövethetőséget, az élelmiszer-minőséget, egy percig nem akarom ezt lazítani -, hogy ezeket a vágóhidakat, amiket kinyomtunk, azokat is próbáljuk visszaterelni. Ezt elmondtam harmadszor is.

Még egyszer: a nagy akciókkal kapcsolatban. Hát azért engedtessék meg! Azért valami hiba van az ellenőrzési rendszerben! Amikor évek óta feketén működő vágóhíd egy kistelepülésen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) előkerül, ott összekacsintás van a településen belül...

ELNÖK: Köszönöm.

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): ...hiszen ez csak egy nagy ellenőrzésnél kerül elő.

Köszönöm szépen. (Gőgös Zoltán: Feljelenti a szomszéd!)
Felszólalások:  Előző  126 - 128  Következő    Ülésnap adatai