Készült: 2021.06.15.08:03:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2009.06.22.), 178. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:49


Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján a külön jogszabály szerinti országos közutak meghatározott időtartamban történő használatáért díjat kell fizetni. A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló GKM-rendelet szerint a 8-as számú főút Kám-Vasvár 137+565-től a 145+400 kilométerszelvény közötti szakasza D2, D3, D4 kategóriába tartozó tehergépkocsival díjfizetés ellenében használható.

A jogszabály alkotója azonban nem vette figyelembe, hogy a 8-as főút vasvári fent jelzett szakaszán több olyan útcsatlakozás is található, amely nem csupán a főútra való rácsatlakozást szolgálja, hanem a városrészek összeköttetését is biztosítja. Vasvár közigazgatási területén négy lakóutca, közte két zsákutca csatlakozik a díjköteles szakaszra. Az ezekben az utcákban telephelyező gépjárművek, ha a város egyik utcájából át kívánnak menni egy másikba, ha akár tankolás céljából vagy szervizbe menet csak át akarják szelni a főutat egy hosszan elnyúló csomóponton keresztül, díjfizetésre kötelezettek.

Valóban ez volt a jogszabályalkotó szándéka, hogy a településen belüli kényszerű forgalmat is megsarcolja? Vajon hány ilyen helyzet van még az országban?

Kérdezem az államtitkár urat: lát-e lehetőséget a fenti miniszteri rendelet módosítására, hogy a vasvári vállalkozók számára megszűnjön e méltánytalan helyzet?

Tisztelettel várom válaszát.
Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai