Készült: 2021.06.13.03:36:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

199. ülésnap (2009.03.24.), 12. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:08


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Módosító indítványom, pontosabban: kapcsolódó módosító indítványom az első vitaszakaszhoz illeszkedik, az üzemmód részhez.

A nyugat-dunántúli térségben, az Őrségben és a Vendvidéken máig megmaradt egy hagyományos, ősi, kisparaszti gazdálkodási mód, nevezetesen a szálaló gazdálkodás, ez az erdőgazdálkodási forma szinte csak itt a vasfüggöny árnyékában lelhető még fel az országban. Ez az ősi erdőgazdasági forma túlélte a különböző koroknak az úrbérrendezéseit, túlélte az államosítást, de túlélte a rendszerváltozást is. Ez egyfajta tájtörténeti, erdészettörténeti kuriózumnak is tekinthető, amire vigyázni kell.

A mindenkori erdészeti államigazgatás igazából nem tudta sosem kezelni ezt a dolgot. A létező szocializmusban afféle megtűrt és majd eltűnő feudális csökevényként kezelték. Az erdészeti nyilvántartás valahogyan kezelte, de egészen a közelmúltig a szálaló üzemmód nem is volt bent a nyilvántartási rendszer kategóriái között.

Ez az új szabályozás, ami megjelenik a törvényben, bevezeti a szálaló üzemmód fogalmát, ugyanakkor elsősorban a nagyüzemekre, az erdészeti zrt.-kre gondolva, a több ezer hektáros tömböket alapul véve alakítja ki a jogi szabályozást, és ehhez rendel egy kötelezettséget, a szálalási terv elkészítését.

Ezen a vidéken, amelyről beszéltem - az Őrség és a Vendvidék -, ragaszkodnak az emberek a mai napig is ezeken a kis területeken lévő erdőkhöz, gazdálkodáshoz; 4 négyzetméterestől - tehát hangsúlyozom, 4 négyzetméterestől - a néhány hektárig terjed az egy-egy tulajdon alá tartozó erdőterület nagysága. Úgy vélem, úgy véljük, hogy ebben a nagyságrendben nem kellene előírni a külön szálalási terv készítését.

Persze, azért a visszaéléseket elkerülendő valamilyen módon mégiscsak kellene ezt szabályozni, rendezni, de a módosító indítványnak az a lényege, hogy az 5 hektár alatti területen ez ne legyen kötelező előírás, és ezekre a területekre a körzeti erdőterv rendeletében lehetne egy szabályozást bevezetni, amely nyilván nem kell hogy része legyen a törvényi szabályozásnak, de mégis utalni kellene arra, megnyugtatva ezeket a kisparaszti gazdálkodókat, hogy ezt a terhet nem rójuk rájuk, hiszen az idő azt mutatja, az elmúlt évtizedek vagy talán évszázadok is, hogy ilyen kötelezettség nélkül is vigyáztak az erdőre, és nem tarolták le azokat. Tehát vélhetőleg ez az ő kezelésükben a továbbiakban is fennmarad. Jelentős mégis egyébként, mert ugyan egy-egy személyhez elég kis terület csatlakozik, azonban összefüggően ez több ezer hektárra is tehető az Őrségi Nemzeti Park területén.

Ezért kérem, hogy támogassák a nem is módosító, hanem kapcsolódó módosító indítványomat. Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai