Készült: 2021.06.13.22:26:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

190. ülésnap (2009.02.23.), 68. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Valamennyien emlékezhetünk arra, hogy 2004 májusában milyen örömmel fogadta az ország lakossága az Európai Unióhoz való csatlakozást.

Mindannyian azt hittük, hogy ettől majd jobb és szebb lesz nekünk, és újra teljes jogú tagjai leszünk az Európai Közösségnek. Azt hittük, hogy az uniós országok közös célok érdekében egymással összefogva, a másikat segítve és támogatva lépnek fel. Azt hittük, hogy az a szó, hogy "európaiság", egyfajta szemlélet- és viselkedésmódot, kultúrát jelent majd, amelyhez mi is csatlakozni akartunk.

Azt is hittük, hogy európai uniós tagállamnak lenni egyfajta biztonságot nyújt, ami jól körülhatárolt kötelezettségekkel, de egyben jogokkal is jár majd. Az elmúlt időben azonban sajnos a környezetvédelem területén megtapasztalhattuk az európai lét árnyoldalait is. Saját bőrünkön éreztük és érezzük, hogy hatékony és erős érdekképviselet nélkül bizony csak lenézett, másodrendű állampolgárai vagyunk az Európai Uniónak.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Azt hiszem, ismeri az osztrák oldalról hazánkat hosszú-hosszú évek óta érő Rába-szennyezés ügyét. Hány és hány tiltakozás, tüntetés, civil szervezetek és az ott élők összefogása kellett ahhoz, hogy végre a magyar diplomácia hozza azt, amit tőle joggal elvárhatunk, s megtegye a Rába habzását okozó, a folyót szennyező bőrgyárakkal és geotermikus vízi erőművel szembeni keményebb fellépést.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Most itt az újabb ügy, a Szentgotthárd mellett az osztrákok által felépítendő szemétégető ügye. A magyar polgárok, egyesületek, civil szervezetek, Szentgotthárd városa, a környék többi települése, a három megye és a Magyar Országgyűlés egyöntetű tiltakozása ellenére az osztrák illetékes környezetvédelmi hatóság kiadta az égetőmű építési engedélyét. Könnyű szívvel megtehette, hiszen az ott uralkodó széljárás miatt a közvetlenül a határon épülő égetőmű magyar területeket fog szennyezni, és magyar polgárok egészségét fogja tönkretenni.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Azt hiszem, hogy most már tényleg önökön a sor. Kérem, hogy a Magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt válaszoljon az osztrák-magyar határ mentén élőknek, a szentgotthárdiaknak. Nekünk, magyaroknak minden békát le kell nyelnünk? Velünk szemben büntetlenül mindent meg lehet tenni? S a csatlakozásnak csak a hátárnyait ismerhetjük meg? Mit kíván tenni a magyar diplomácia az égetőmű megépítésének megakadályozása érdekében?

Tisztelettel várjuk válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai