Készült: 2021.06.15.08:35:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 287. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 4:03


Felszólalások:  Előző  287  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Vajon időszerű-e pénzügyi világválság árnyékában, gazdasági törvények közé ékelődve egy olyan törvényjavaslat tárgyalása, amely a trianoni diktátummal összefüggő, közel kilenc évtizede történt eseményhez kapcsolódik? Miért most tárgyaljuk? Valóban nem időszerű, mert már régen napirendre kellett volna tűzni a javaslatot.

Szomoróc községet, a mai Kercaszomor részét 1919 augusztusában, annak ellenére, hogy a békeszerződés által megállapított határ Magyarországnak ítélte, a jugoszláv állam fennhatósága alá vették. A szomoróciak hiába tiltakoztak, a trianoni hatalmasságok nem kívántak velük foglalkozni, ezért - a kilátástalanságot feloldandó - saját kezükbe vették a sorsukat. 1920. augusztus 1-jén éjszaka Rankay hadnagy tizenhét határőrrel és a hozzájuk csatlakozó kercai férfiakkal megrohamozta a Szomorócot megszálló katonaságot. A meglepett jugoszlávok fegyvereiket eldobálva menekülésbe fogtak. A szomoróci férfiak e fegyverekkel csatlakoztak Rankay hadnagy csoportjához. A hadnagyot az önkényes akció miatt leváltották, a szomoróci lakosságra a bátor kiállás miatt megtorlás várt. A fegyveres csoport több tagját letartóztatták. Helytállásuk mégsem volt hiábavaló, hiszen másfél év múlva a határmegállapító bizottság e bátor tett által is befolyásolva több községgel együtt Szomorócot ismét Magyarországnak ítélte. 1922. február 9-ét a második világháború végéig a község minden évben megünnepelte. Ennek emlékét őrzi a harangláb újraöntetett harangjának felirata is.

A Vas megyei közgyűlés 2002 májusában kezdeményezte a kormánynál Kercaszomor számára a Communitas Fortissima, azaz a legbátrabb község cím adományozását. 2004-ben a Civitas Fortissima, a legbátrabb város cím adományozásáról szóló törvényjavaslat tárgyalása során módosító indítvánnyal kísérletet tettünk arra, hogy lehetővé váljon a Communitas Fortissima, a legbátrabb falu cím odaítélése is. Ez a próbálkozás akkor sajnos sikertelen maradt. A Balassagyarmat számára adományozandó Civitas Fortissima címről szóló törvényt azonban a parlament nagy többséggel elfogadta.

2005 novemberében önálló képviselői indítványt nyújtottunk be a mostani előterjesztéssel azonos címmel és tartalommal. A javaslatot az önkormányzati bizottság általános vitára alkalmasnak találta, azonban a plenáris ülésen való napirendre tűzésére és tárgyalására az elmúlt ciklusban már nem került sor. Mindezen előzmények után nyújtottuk be képviselőtársaimmal az előttünk fekvő törvényjavaslatot.

Az önálló képviselői indítványt ezúttal négy parlamenti párt képviselői jegyzik: Bebes István, Kovács Ferenc és jómagam a Fideszből, dr. Puskás Tivadar a KDNP-ből, Szabó Lajos az MSZP-ből és Pettkó András az MDF-ből. Így az előterjesztők nevében - kérve valamennyi képviselőtársam támogatását - bízom abban, hogy hamarosan törvénybe iktatva büszkén viselheti Kercaszomor az Országgyűlés által adományozott Communitas Fortissima, a legbátrabb falu címet.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  287  Következő    Ülésnap adatai