Készült: 2021.05.18.00:07:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2012.11.21.), 58. felszólalás
Felszólaló Dr. Dorosz Dávid (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DOROSZ DÁVID (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika megalakulásakor sem támogatta a Bethlen Gábor Alap felállítását, illetve azóta bebizonyosodott, hogy a félelmeink, aggályaink jogosak voltak, a Bethlen Gábor Alap eredménytelenül, átláthatatlan módon és konfliktusokat okozva működik. Ezeknek a problémáknak az orvoslására Mile Lajos képviselőtársammal nyújtottunk be egy törvényjavaslatot, amelyet önök vita nélkül lesöpörtek az asztalról.

Azt gondoljuk, hogy a Bethlen Gábor Alap önök által kitalált felépítése, struktúrája, működése teljesen hibás, azt összevissza toldozgatni-foldozgatni semmi értelme. Éppen ezért ezt a törvényjavaslatot támogatni nem fogjuk tudni. Nem fogjuk tudni többek között azért sem, mert a Bethlen Gábor Alap eddigi, rövidke működése során is már olyan fennakadások és olyan hibák fordultak elő, amelyek, azt gondolom, teljes mértékben egyértelművé teszik, hogy önök rossz úton járnak. Rossz úton járnak, mert az oktatási-nevelési támogatást több tízezer határon túl élő magyar család több hónapos késéssel kapta meg az önök hibája miatt. Egy elhibázott koncepcióban, elhibázott szervezeti struktúrával akarják önök ezt működtetni, és ezt magyar családok tízezrei keserülik meg a határon túl.

Emellett önök a hibák mellett sajnos politikai osztogatásra is használják a szervezetet, egyértelműen megbélyegzik az önökkel egyet nem értő határon túli szervezeteket, legyenek akár civil szervezetek, akár kulturális egyesületek. Őket elvágják mindenféle anyagi támogatástól, és a saját kis kedvenceiket támogatják a határon túl.

Önök ugyanazt a megosztó politikát folytatják a határokon kívül is, amit a határon belül, önök ugyanúgy gyarmattá akarják tenni a határon túli magyar közösségeket, ahogyan Magyarországot is Fidesz-gyarmattá akarják tenni. Azonban látható módon nagyon sok közösség ennek ellenáll, és ők is jelezték, hogy ez, ahogy a Bethlen Gábor Alap működik, nem tartható tovább.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai