Készült: 2021.05.11.17:58:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2012.11.21.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tényleg már kezd kicsit furcsává válni, hogy egymásra vagyunk kénytelenek reagálni a Jobbik-frakcióból, és kérem tényleg államtitkár urat is, a kormánypárti frakciókat, hogy vegyék fel a kesztyűt és nyilatkozzanak ők is.

Én most pontosan idekapcsolódva, Z. Kárpát Dániel fogyasztóvédelmi okfejtéséhez kapcsolódva szeretnék ismét egy olyan módosítási javaslatot az önök figyelmébe ajánlani, amely szerintünk egy nagyon komoly gordiuszi csomót vág át. Tehát a fogyasztók és vállalkozások között létrejött szerződésekről, tisztességtelen szerződési feltételek listájáról van szó, egy olyan bővítést szeretnénk tenni, amely mintegy generálklauzula-szerűen mindenfajta kiskaput kizár. Ez egész pontosan arról szól, hogy a Hatodik könyv 104. § (1) bekezdésének a) pontjában kifejezetten mondjuk ki, hogy a tartalom módosítását is, tehát a szerződéses tartalom módosítását is kizárjuk. Innét kezdve nem lehet az egyes szakágazati területeken, mint például ahogy megtörtént tényleg hosszú éveken át a devizahitel-szerződések körében, ez az egyoldalú szerződésmódosítási rendszer valóban odavezetett, hogy ez a több százezer devizaadós ilyen helyzetbe került, és számosan elvesztették lakásukat, megélhetésüket, családi tragédiák tömegét okozta mindez.

Ugyan most megszületett 2010 vége felé egy ezen területet érintő, ilyen tilalmat megfogalmazó törvény kivételekkel, azonban ha a polgári törvénykönyvbe beemelnénk ezt az általános rendelkezést, ami a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés tekintetében tisztességtelennek minősítené a szerződés egyoldalú módosítását, akkor ezzel nagyon sokakat meg tudnánk védeni, hozzátéve, hogy a fogyasztó fogalmának a megfelelő alkalmazásával, tehát nemcsak természetes személyekre, hanem olyan vállalkozásokra is, akik gazdálkodási körükön kívül kötnek ilyen jellegű szerződéseket.

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai