Készült: 2020.04.07.07:15:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

208. ülésnap (2009.05.05.), 4. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:28


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az szokták mondani, hogy egy fecske nem csinál nyarat, én mégis azt szeretném, ha egyetlen fecske is nyarat tudna csinálni. Értem ez alatt azt, hogy Magyarországon a hazai közéletben, itt a parlamentben sajnos merőben szokatlan, hogy egy határozati javaslatot ilyen széles körű konszenzus hozzon létre, mint ahogy ezt tapasztalhattuk az építőipar helyzetét javítani szándékozó, tegnap elfogadott országgyűlési határozati javaslat esetében. Ez a széles körű konszenzus kiterjedt a szakma képviselőire, kiterjedt az öt parlamenti pártra, kiterjedt magára a kormányra is.

Ennek a konszenzusnak szerencsére voltak előzményei, hiszen a kormány már maga is dolgozott azokon az intézkedéseken, amelyeket annak érdekében kívánunk foganatosítani, hogy az építőipar helyzete sokkal jobb legyen, mint amilyen helyzetben jelenleg ez az ágazat található. Ezeket a tárgyalásokat, ezeket a folyamatokat erősítette fel, egészítette ki roppant szerencsés módon az öt parlamenti párt által benyújtott határozati javaslat tervezete, amelyet végül is tegnap fogadott el a tisztelt Ház. Nagyon örülnék, ha a válságkezelésben más területeken is ki tudna alakulni ez a fajta egyetértés, ha az ország közéletében vállalkozók, a vállalkozók szakmai szervezetei, a kamarák, az Országgyűlést alkotó pártok, frakciók és a kormány félre tudna tenni egyéb politikai ellentéteket annak érdekében, hogy a válságot eredményesen tudjuk kezelni. Akárhogy is lesz ez a jövőben, én minden képviselőnek, minden frakciónak köszönöm, amennyiben hozzá tud járulni eredményesen a negatív hatások enyhítéséhez. Ennyit a fecskéről, képviselő úr.

A konkrét tartalomról. Az építőipar, ahogy ön is elmondta, valóban sajátos ágazat, sajátos helyzetben van, és egy olyan ágazatról van szó, amelynek megsegítése munkahelyek ezreinek, százezreinek megmentését, megóvását szolgálja. Ennek az ágazatnak a megmentése érdekében több intézkedés már megtörtént, és a határozati javaslat nyomán ilyen intézkedések még a közeljövőben is várhatóak. Az egyik ilyen, nagyon fontos intézkedés egy megrendeléscsomag, 1800 milliárdnyi megrendelésre számíthat a következő két évben, az idén és jövőre az építőipar. Ezek uniós fejlesztéshez kötődő beruházások.

(9.10)

Ebben a műfajban 314 darab támogatási szerződés köttetett eddig 1200 milliárd forint értékben, tehát az első eredmények már megvannak. Azért, hogy minél gyorsabban elérkezzenek a hírek az ágazathoz, ennek érdekében létrehoztunk egy úgynevezett "építési piac" portált, amelynek naprakész adataiból az érintettek figyelemmel kísérhetik, az ország mely településén számíthatnak iskolafelújításra, útépítésre, bármely olyan megrendelésre, közbeszerzési eljárás kiírására, amely az építőipar számára konkrét megrendeléseket támaszt.

Azt is szeretném elmondani a tisztelt Háznak és a képviselő úrnak, hogy a bürokratikus szabályok enyhítésével is szeretnénk lendületet adni ennek az ágazatnak. Az engedélyezési eljárások lényeges egyszerűsítésére tettünk eddig is javaslatot, és a közeljövőben benyújtjuk azokat a javaslatokat, amelyek ennek az eljárásnak a gyorsításáról, egyszerűsítéséről szólnak, annak érdekében, hogy minél előbb kezdődhessék meg a konkrét beruházás, ne legyen hosszú az út az első ötletektől a jogerős építési engedély megszerzéséig és ezt követően a beruházás megvalósításáig.

Végül, de talán elsősorban a legfontosabb, hogy szüntessük meg, szorítsuk vissza a lánctartozást, amely az építőiparban kialakult. Ennek első elemeként az államra is kötelező és szigorú szabályokat vezettünk be, legyen szó önkormányzati intézményről vagy bármilyen kormányintézményről; ezentúl a megrendelések után pontosan fizetniük kell a közintézményeknek is, amennyiben ezt nem teszik, ugyanúgy késedelmi kamatot kötelesek fizetni, mint a vállalkozók a megkötött szerződések késedelmes teljesítése esetén. Ennek érdekében dolgoztuk ki a "Biztos kéz" programot, amely egy olyan fedezetkezelői rendszer létrehozását fogja eredményezni, ami Magyarországon a jövőben meg tudja akadályozni a lánctartozás kialakítását.

Még egyszer köszönöm a tisztelt Ház együttműködését ennek a határozati javaslatnak az elfogadásában.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai