Készült: 2020.09.19.21:09:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

157. ülésnap, 154. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:55

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! A hétvégén Budapest egy része órákra ismét csatatérré vált. Újra élő, egyenes adásban láthattuk, ahogyan a csőcselék tört-zúzott, súlyos károkat okozva a budapestieknek, súlyos károkat okozva az országnak és főleg a demokráciának. Helyenként láthattuk azt is, hogy békés demonstrálókat támadtak meg.

Úgy tűnik, hogy a rendőrség lassan felnő a feladatához, többé-kevésbé képes úrrá lenni a helyzeten: rövid idő alatt sikerült rendet tenni a fővárosban szombaton is. De mit sem ér mindez, ha az ilyen esztelen rombolást nem követik megfelelő büntetőeljárások! Gyors és elkerülhetetlen eljárások.

Mindenki, még egy kezdő joghallgató is tudja, hogy csak akkor van visszatartó ereje az eljárásoknak, ha azok gyorsan és elkerülhetetlenül fenyegetik az elkövetőt. A husánggal, padok deszkáival verekedők, utcakővel dobálók cselekménye egészen biztosan bűncselekmény. Ezt láthattuk élő, egyenes adásban. Az a kérdésem önhöz, hogy miként kívánja a hazai jogalkalmazás biztosítani az állampolgárok gyülekezési jogának szabadságát, miként kívánja biztosítani Budapest biztonságát a jogalkalmazás, miként kíván fellépni a szélsőséges rombolás ellen a hazai jogalkalmazás.

Mindannyian tudjuk, hogy vagy egy fél tucat bűncselekmény elkövetése - valamelyike legalábbis - valószínűsíthető az ilyen esetekben. Kíváncsian várom legfőbb ügyész úr tájékoztatását arról, hogy mit kíván tenni az ügyészség és a jogalkalmazás az ország biztonsága érdekében.

Köszönöm szépen.

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai