Készült: 2020.01.24.06:39:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2013.04.15.), 148. felszólalás
Felszólaló Bana Tibor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Századvég friss, hó eleji felmérése alapján egyre nő a bizalmatlanság az EU-val szemben. Először fordult elő, hogy többen vannak azok a válaszadók között, akik szerint inkább hátrányos az uniós tagság Magyarországra nézve. 42 százaléknyian foglaltak állást ilyen irányban, szemben a másik oldalon található 41 százalékkal. Ez mindenképpen jelentős elmozdulásnak tekinthető tavaly januárhoz képest, amikor 38:49 volt ugyanez az arány.

Szintén komoly mértékben nőtt azok aránya, akik azt mondják, nem kellene tovább erősíteni az Európai Unióval való együttműködést. 58-ról 67 százalékra nőtt az ilyen irányban nyilatkozók aránya, ami a válaszadók kétharmadát jelenti. Másik oldalról pedig 34-ről 25 százalékra apadt azoknak a válaszolóknak az aránya, akik az Európai Unió további mélyítését elfogadhatónak tartják. Hasonló válaszok születtek az Unió Magyarországgal kapcsolatos eljárása vagy éppen a kettős mérce vonatkozásában. Ezek alapján tehát egyértelműen kijelenthető, hogy a közösség elutasítottsága folyamatosan növekszik.

Nemcsak nálunk van ez így egyébként, tisztelt Országgyűlés, hanem egész Európában tapasztalható ez a folyamat, egyre nagyobb ellenállás figyelhető meg a föderatív állam létrehozásával szemben. Itt elég felhozni a költségvetési paktum példáját, annak britek és csehek általi elvetését, vagy éppen a népszavazás vonatkozásában Nagy-Britannia és legújabban Hollandia esetét, ahol összegyűlt a megfelelő számú aláírás ahhoz, hogy kötelező legyen a parlament számára az ország uniós tagságával kapcsolatos népszavazás kiírásáról szóló vita megtartása és az ezzel kapcsolatos döntés meghozatala.

Ez alapján kérdezem a miniszter úrtól, tervezi-e a kormány, hogy megkérdezik az embereket erről a hazánk jövőjét döntő mértékben meghatározó kérdésről. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai