Készült: 2020.01.26.09:32:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2012.11.12.), 309. felszólalás
Felszólaló Bana Tibor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:31


Felszólalások:  Előző  309  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Jómagam az ajánlás 74. pontjához szeretnék hozzászólni. Itt található az a módosító indítvány, amelyet a Fővárosi Önkormányzat szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona államosításának mellőzése érdekében fogalmaztam meg, mivel úgy gondolom, hogy ez mindenképpen negatívan érintheti az ott dolgozók és ott lakók sorsát, és veszélybe kerülhetnek azok a komoly eredmények, amelyeket az otthon fel tudott mutatni az elmúlt évek során. Az intézmény költségvetése a jövő évtől jelentősen visszaesik, semmi nem pótolja a kieső fővárosi támogatást. Ennek alapján pedig annak a réme rajzolódik ki előttünk, hogy tömeges létszámleépítésre kerülhet sor. Ráadásul olyan arányban, ami veszélyezteti az ellátottak életminőségét, ami jelenleg viszonylag magas színvonalat ér el az otthonban.

Az intézményben nagy volumenű és koncepciózus szakmai megújulás indult el. Ennek folyamata a fenntartó változásával könnyen zátonyra futhat. Maga Halász János államtitkár úr mondta el két héttel ezelőtt a szóbeli kérdésemre adott válaszában, hogy a szentgotthárdi otthon kiemelkedő munkát végez, ami a többi intézmény számára irányadó. Bízom benne, hogy ezt a szempontot is mindenképpen szemük előtt fogják tartani. Ugyanis, ha ezek a változtatások megtörténnek, akkor nagy a valószínűsége annak, mint említettem, hogy nagy létszámú elbocsátásokkal szembesülhetünk, maga az intézmény pedig alacsonyabb szakmai szintre eshet vissza.

Szeretném kiemelni azt, hogy ezt a javaslatomat konkrétan a szentgotthárdi intézmény érdekében nyújtottam be, hiszen ezzel kapcsolatban rendelkeztem kellő mennyiségű információval, de összességében azt gondolom, az ilyen jellegű, hasonló intézmények esetében, amelyek gazdaságilag és szakmailag jól, megfelelő módon működtek, különösen hátrányos következményei lehetnek az önök által tervezett lépéseknek. Ezeknek az intézményeknek az esetében mindenképpen indokolatlannak tartom az állami átvételt. Nem látom a megfelelő szakmai érveket a tervezett intézkedések mögött, és visszalépést fognak eredményezni meggyőződésem szerint ezeknek az intézményeknek a vonatkozásában ezek az intézkedések.

Ezért arra kérem önöket, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy gondolják át ezt a kérdést, és arra kérem államtitkár urat is, hogy bírálják felül ezzel kapcsolatos elképzeléseiket.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  309  Következő    Ülésnap adatai