Készült: 2020.07.05.02:37:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (2010.06.01.), 62-64. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  62 - 64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr - Czira Szabolcs.

ELNÖK: Elnézést, bocsánat!

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót még egyszer. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tehát néhány olyan dologgal - ami itt fölmerült a vita során, hogy sokba kerül, legitimációval, átláthatósággal - kapcsolatban hadd fogalmazzam meg mint gyakorló polgármester a véleményemet. Amikor itt azért aggódunk, hogy ez sokba fog kerülni, akkor Pál Tibor elmondja, hogy a képviselő-testület létszámának a csökkentése után ez a pénz aztán mégiscsak elköltésre kerül.

(11.40)

Az egy kötelező dolog lesz, amennyiben a parlament el fogja fogadni, hogy a létszámot csökkenteni kell a falvakban, városokban valamennyi önkormányzatnál, de ez nem lesz kötelező dolog, hogy kívülről be kelljen hozni egy alpolgármestert. Ha úgy ítéli meg a polgármester, és úgy ítéli meg a képviselő-testület, hogy nem hoz be kívülről alpolgármestert, akkor nem fog erre finanszírozást biztosítani. Ez egy lehetőség a polgármester számára.

Ugyanakkor az ön frakciójában pedig Lamperth Mónika a szakértőséget emlegette, mint ahogy az föl is merült már, hogy mennyire átláthatóbb, ha valakit nevén nevezünk, úgy nevezzük, hogy ő az az alpolgármester, akit a testület ugyan megválasztott, a lakosság nem. Na de ez nem olyan nagy dolog, hiszen Hollandiában - mint tudjuk - a polgármestert nem a lakosság választja, a legitimációját mégsem vonják kérdés alá, szavazni sem szavazhat a polgármester, csak a feladatát láthatja el, és nem vonjuk kétségbe, hogy demokratikusan működnek a holland önkormányzatok.

Nevén neveztük az alpolgármestert, nem pedig mutyikkal, különböző cégek mögé bújva adunk tanácsot a polgármesternek, vagy fizetünk meg a polgármesterhez vagy esetleg a képviselő-testülethez tartozó cégeken keresztül embereket.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62 - 64  Következő    Ülésnap adatai