Készült: 2020.05.25.20:04:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

199. ülésnap (2009.03.24.), 213. felszólalás
Felszólaló Puch László (MSZP)
Beosztás közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 3:50


Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PUCH LÁSZLÓ közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy az atomenergiáról szóló törvény elkészültekor egy nagyon fontos paragrafus került bele, a 8., amely azt mondja, hogy az Országos Atomenergia Hivatal évente beszámol az atomenergia hazai alkalmazásának feltételeiről, szabályairól és egyéb eljárásairól az Országgyűlésnek. Úgy gondolom, ez hozzájárult ahhoz, hogy ma a lakosság megérti és elfogadja azt, hogy az atomenergia békés célú felhasználása az emberek javát szolgálja. Azt is tudni kell, hogy nemcsak az atomerőműben, hanem nagyon sok területen használódik az atomenergia és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Így a villamosenergia-termelésen túl jelen van az egészségügyben, a mezőgazdaságban, az iparban és a tudományos kutatás területén is. E széles körű alkalmazása kapcsolódik azokhoz a szigorú törvényi követelményekhez, és ez is indokolja, hogy az Országgyűlés rendszeres tájékoztatást kapjon, hogy a lakossági bizalom fennmaradjon, és a szakmai biztonságok is megmaradjanak.

Az önök előtt lévő jelentés átfogó képet ad arról, hogy az atomenergia alkalmazásában a hazai leglényegesebb intézmény, a Paksi Atomerőmű hogy és mint használta, és milyen működési feltételek mellett működött. Továbbá tájékoztatja a tisztelt Országgyűlést a radioaktív és a nukleáris anyagok, ionizáló sugárzást előállító berendezések alkalmazásának biztonságával kapcsolatos sokrétű tevékenységről.

A jelentés alapján megállapítható, hogy az atomenergia hazai alkalmazásának biztonsága 2007-ben mind a hazai jogszabályok és mind a nemzetközi jogszabályok mércéjével mérve is megfelelt a szigorú biztonsági követelményeknek. Ezt az értékelést a nukleáris biztonsági nemzetközi egyezmény tavalyi felülvizsgálati konferenciája nemzeti jelentésünk alapján megerősítette. A hivatal nukleáris biztonsági igazgatósága által 2007-ben elvégzett felügyeleti tevékenységgel kapcsolatosan 212 döntés született, és ezek közül 173 volt, ami a Paksi Atomerőművel kapcsolatos. Úgy gondolom, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a társadalomban a Paksi Atomerőmű pozitív képet tudott kapni, hogy az itteni feltárt hiányosságok miatt esetleg szükséges intézkedések megtételéhez meghozta a szükséges határozatokat.

A jelentés után két nagyon fontos esemény is történt ezzel kapcsolatosan, és ezt két mondatban engedjék meg, hogy megemlítsem. Az egyik az, hogy a Paksi Atomerőmű elkészítette, a hatóságnak benyújtotta az erőmű blokkjának üzemidő-hosszabbítási programját. E program sikeres végrehajtása teszi majd lehetővé azt, hogy az erőmű üzemideje 20 évvel meghosszabbodjon, és így a villamosenergia-termelésben rendszerben tudjon maradni. Az ehhez szükséges bátaapáti nemzeti radioaktívhulladék-tároló első üteme is elkészült, és várhatóan 2010 végére a föld alatti végleges létesítmények is elkészülnek, és átadhatók lesznek.

A jelentésből az is látható, hogy hazánk bátran nekiláthat egy új atomerőművi blokk építésének, tervezésének, hiszen megvan minden szükséges rendszer, független hatósági rendszerek, szaktudás, felhalmozott tapasztalat, ami garantálja, hogy az atomenergia alkalmazása biztonságosan történjen Magyarországon, ezzel is szolgálva a magyar gazdaság és a magyar társadalom érdekeit.

Szeretném az önök figyelmébe ajánlani a jelentést és az ahhoz kapcsolódó határozati javaslatot, és kérem, hogy megvitatás után a bizottsági állásfoglalások értelmében fogadja el a tisztelt Ház, és segítse ezzel is, hogy az atomerőmű biztonságos felhasználásának és társadalmi megítélésének továbbra is megmaradjon a pozitív képe.

Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai