Készült: 2020.05.26.12:38:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

190. ülésnap (2009.02.23.), 160. felszólalás
Felszólaló Puch László (MSZP)
Beosztás közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PUCH LÁSZLÓ közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy természetesen ön pontosan tudja, hogy mikor kezdődtek meg az előkészítések, és azt, hogy 2002-ben először szó váltódott már arról, hogy az M9-es útra szükség lesz. Tehát azt gondolom, nemcsak szándék kérdése, hanem a lehetőségeket is mérlegelni kell, amikor egy gyorsforgalmi útépítésről születik döntés.

A programban 2013-ig valóban nincs benne, hogy ez az M9-es szakasz megépülne, viszont az előkészítése megkezdődött, és természetesen ezt lehet mondani lassúnak és gyorsnak, de a szakmai előkészítések folynak, és várhatóan 2010 elejére leszünk abban a helyzetben, amikor a környezetvédelmi dokumentációk és hatástanulmányok elkészülnek, majd azt követően lehet az engedélyezési tervvel foglalkozni. De ez is csak a Nagykanizsa-Vasvár szakaszra érvényes. A Vasvár-Szombathely tekintetében még a jelenlegi tanulmányterv és a környezetvédelmi vizsgálat is csak most kezd megrendelésre kerülni, ugyanis ezek nemcsak szándékok, hanem ezek kemény forráskérdések is.

Egyébként azt gondolom, természetesen megértve az ön helyzetét, hisz mindenki a saját környezetének kíván előnyöket kovácsolni, és a kérdésében is benne van, hogy ezt fontosnak tekinti-e a kormány. Higgye el, fontosnak tekinti. Azt is szeretném önnek mondani, hogy ha véletlenül megerősítés történne a 86-os Körmend-Rédics szakaszán, azt gondolom, az is annak a térségnek egy erős fejlesztése, hisz egy jobb út jön létre. Ez nem az M9-es versenytársa, az M9-es egy önálló projekt, továbbra is így van tervezve. Egy közös szakasz van, ami meg, azt gondolom, a hatékonyság szempontjából is megéri.

Egyébként meg ami azt illeti, hogy ki mit ígért: én azért szeretném önt megnyugtatni - és természetesen önnek van térképe, le tudja mérni a méreteket -, 1100 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út van jelenleg a magyar autópálya-kezelők kezelésében Magyarországon, a magyar területeken, és 2002 nyarán ez 534 kilométer volt. Természetesen ön mondhatja, hogy ez nem több mint a fele (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de azt gondolom, a számok ebben kegyetlenek.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban. - Keller László: Bravó!)
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai