Készült: 2020.05.25.10:39:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2001.06.19.), 335. felszólalás
Felszólaló Dr. Isépy Tamás (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mentelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:09


Felszólalások:  Előző  335  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Országgyűlés! A mentelmi bizottság által írásban benyújtott határozati javaslat a tényállás, a jogi álláspont tekintetében részletes, és ezért csupán az érintett képviselő várható felszólalásának a tartalmára tekintettel engedjék meg - mert annyira ködös, misztikus a mentelmi jog fogalmi tartalma -, hogy néhány mondatot mondjak erről.

Amit sikertelenül próbáltunk néhány érintett képviselő vonatkozásában is elmondani, hogy sem a mentelmi bizottság, sem az Országgyűlés nem igazságügyi intézmény, nem rendőrség, nem ügyészség, nem bíróság; nem nyomoz, nem tud megszüntetni eljárást, és a mentelmi bizottság javaslata és az Országgyűlés döntése, ha felfüggeszti a mentelmi jogot, nem azonos a bűnösséggel, ha nem függeszti fel, ez nem azonos az ártatlansággal. Számtalan mentelmi ügyben előfordult, hogy a gyanú nem bizonyult megalapozottnak, a vádiratig sem jutott el a nyomozás, hanem megszüntették az eljárást.

Tehát azt kell csak vizsgálnia a mentelmi bizottságnak, hogy az adott ügy nem zavarja-e az érintett képviselő közjogi tevékenységét, nem célzatosan egy ellene irányuló, szükségtelen eljárás. Ezen túlmenően vizsgálni kell az Országgyűlés tekintélyét. Szíves engedelmükkel: az Országgyűlés tekintélye nem áll olyan magas fokon, hogy megkockáztatnánk, hogy az itt ülő képviselők törvényen felül állnak, rendelkeznek az első éjszaka jogától kezdve mindenféle különböző kiváltsággal - nem! (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) A képviselők nem büntethetetlenek. Ha a gyanú árnyéka rájuk vetül, akkor el kell vállalni azt. Nem neki kell tisztáznia magát a gyanú alól, az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti. A nyomozó hatóságnak, az ügyészségnek kell bebizonyítania a vádat, csak akkor tud vádiratot benyújtani, és csak akkor indul meg az eljárás.

Éppen ezért ezeknek, a mentelmi jog fogalmi tartalmának az ismerete jegyében döntött úgy a mentelmi bizottság, hogy ebben az ügyben, a közvádas ügyek gyakorlatához hasonlóan, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal, tehát döntően, 10 szavazatos többséggel az érintett képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését javasolja, ami - ismételten mondom - nem jelenti azt, hogy megállapítja a bűnösségét, sőt kívánja a mentelmi bizottság, hogy ez a nyomozati eljárás megszüntetéssel végződjön, de nem tudja meghozni a határozatot. (Szórványos taps.)

 
Felszólalások:  Előző  335  Következő    Ülésnap adatai