Készült: 2020.07.02.22:18:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2017.11.27.), 267. felszólalás
Felszólaló Demeter Márta (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 7:07


Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER MÁRTA, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Urak! 2016-ban kiteljesedett az Orbán-kormány költségvetési filozófiája. Ez egyre felelőtlenebb és átláthatatlanabb gazdálkodást jelent. Felelőtlenség a közpénzek költésében, felelőtlenség a jövő iránt az EU-források elköltésében, és felelőtlenség a jövő iránt a saját erőforrásaink kezelésében.

A nagy társadalmi közszolgáltatási rendszerek működése ennek megfelelően tovább romlik. A költségvetés átláthatóságát és ellenőrizhetőségét drasztikusan csökkentették, hiszen lehetővé tették a fejezeteken belüli átcsoportosítást, illetve a tartalékok szabad kiszórását. Ez megtörtént többször is, például 2016 decemberében, amikor 200 milliárd forintot osztogattak szét a maradékból, nagyrészt az egyházak számára. Persze csak a lojális egyházaknak jutott ebből a pénzből. Mindez azt jelenti, hogy a költségvetést, köszönhetően a korai elfogadásának is, folyamatosan faragni kell, kvázi pótköltségvetéseket kell folyamatosan csinálni. Nem tekinthető tehát ez szilárd alapnak, csak valamiféle sorvezetőnek.

A felelőtlenség fontos vetülete az, ahogy az EU-s és egyébként a hazai fejlesztési forrásokhoz önök hoz­záállnak. Puszta zsákmánynak tekintik, ami úgy­mond önöknek jár az ország érdekében végzett áldozatos munkájukért. Ennek megfelelően ezeket a forrásokat sokszor haza is viszik, haza is lopják, elköltik a saját és baráti projektjeikre. Lefölözik a közbeszerzéseket, kastélyok, jachtok, birtokok lesznek az embereknek szánt forrásokból. Felelőtlen az EU-s pénzek elköltése, mert nem a jövőt szolgáló fejlesztésekre mennek ezek a pénzek. Még ha oktatási vagy innovációs támogatásokról is van szó, nincsen mögötte megfelelő ellenőrzés, nincs mögötte megfelelő szakértelem és visszacsatolás sem. Az ország humán tőkéje nem nő, még az oktatásra szánt pénz is elfolyik.

2016 elején már ízelítőt kaptunk abból, mi vár az országra 2018 után a Fidesz felelőtlen gazdaságpolitikája és az EU-s pénzek hirtelen visszaesése miatt. Emlékszünk arra, hogy a GDP az első negyedévben csökkent. A Fidesz-kormányok elpazaroltak két Marshall-tervnyi tőketámogatást úgy, hogy sem a hazai magyar gazdaságot, sem annak humán és természeti alapjait nem erősítették meg.

A felelőtlen és dilettáns költségvetési politika más területeken is egyértelműen megnyilvánul. Miközben 2010 óta ígérgették a bürokráciacsökkentést, addig pont államtitkár úr vallotta be, hogy ebben kudarcot vallottak. Persze ezt nem kellett mondania, hiszen láttuk eddig is, hogy a miniszterelnökségi és egyéb kormányzati vízfej csak hízik, újabb tíz- és százmilliárdokat nyel el. Példának hozhatnám a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ahol egyértelműen látszik, hogy a belföldi létszám valami elképesztő mértékben nő meg évente, miközben a külképviseleti létszám ennek most már szinte csak töredéke lesz, ami azt gondolom, hogy majdhogynem példátlan a világon, tehát látszik az, hogy csak egy haveri kifizetőhelynek használják azt a minisztériumot.

A jövő iránti felelőtlenség és merénylet volt 2016-ban az állami földek privatizációja. Korábban az állam kezén volt a magyar termőföldek 10 százaléka. Ezt játszották ki jelentős részben a saját baráti körüknek. S végül a jövő iránti felelőtlenség abban is megnyilvánult, hogy a 2016-os költségvetés sem tartalmazott olyan lépéseket, amik a romló színvonalú közszolgáltatásokat ‑ mint egészségügy, oktatás, közlekedés ‑ felemelhették volna.

És a kormány nem tett semmit, hogy a legnagyobb problémát, az alacsonyan tartott munkabéreket és az emiatt kialakuló dolgozói szegénységet, más oldalról pedig az elvándorlást és a munkaerőhiányt kezelje, pedig lett volna alkalmuk a korrekcióra. Maga az LMP 2016-ban is benyújtotta a költségvetési módosító javaslatait, ezek a módosító javaslatok jelezték, hogy mik az LMP szerint a legfontosabb teendők az ország felemelésére, mire kellene átcsoportosítani a forrásokat. 2018-tól ezeket az LMP meg is fogja valósítani.

(18.40)

Az alapvető feladat, hogy ma Magyarországon munkából meg is lehessen élni, tisztességes munkáért tisztességes béreket kell kapjanak az emberek. Ma ez milliók számára sajnos csak vágy, hiába dolgoznak napi nyolc órát, nem tudják eltartani sem magukat, sem pedig a családjukat. Ez tarthatatlan állapot, és azonnal gondoskodni kell arról, hogy tisztességesen meg lehessen élni a munkabérből is.

A dolgozói szegénység ellen a legfontosabb és leghatásosabb eszköz a nettó bérek társadalmi szintű emelése. Ezt a személyi jövedelemadó sávos csökkentésével és a járulékok csökkentésével lehet elérni. Ha az LMP javaslata szerint a minimálbér adómentes lesz, és utána az átlagbérig is mindenki számára csökken az adó, akkor a minimálbéreseknek 30 százalékkal, az átlagbéreseknek pedig 20 százalékkal nő a nettó jövedelme ‑ ez több tízezer forintot jelent fejenként és havonta.

Az LMP cselekvési tervében a dolgozói szegénység felszámolását célozza a régóta rendezetlen közszolgálati bérek emelése az oktatásban, az egészségügyben, a szociális szférában és az önkormányzatoknál, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és a családi pótlék emelése is. Az alanyi jogon járó családtámogatásoknak köztudottan nagy szerepe van a szegénység és a gyermekszegénység csökkentésében, a családi pótlék pedig 2008 óta nem emelkedett egy forinttal sem.

Az általunk javasolt béremelések csökkenthetik a másik nagy problémát, az elvándorlást, lassítják a vidék kiürülését. Így volna lehetőség a jövőbe való befektetéssel az oktatás, az egészségügy, a tömegközlekedés, a környezetvédelem és más közszolgáltatások rendbehozatalával egy XXI. századi társadalom és gazdaság kereteinek kialakítására, s erre alapozva megerősíteni egy modern, versenyképes, elsősorban a helyi és hazai erőforrásokra támaszkodó gazdaságot. 2016-ban is ezt célozták az LMP módosító javaslatai az oktatás és az egészségügy forrásainak a visszapótlásával, a tömegközlekedés áfájának a csökkentésével, a vidéki alsóbbrendű utak felújításával, a közösségi gazdaságfejlesztési alap és a zöldberuházási alap felállításával, a környezeti kármentesítési programmal, a nemzeti parkok támogatásával és a korrupció letörését célzó intézkedésekkel.

Ezeket a javaslatokat a 2018-as rendszerváltást követően meg is fogjuk valósítani, a zárszámadás elfogadását pedig nem tudjuk támogatni. Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai