Készült: 2020.10.27.07:30:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

78. ülésnap, 1. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Felszólalás oka Az ülésnap megnyitása
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:41

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Tisztelt Országgyűlés! Köszöntöm képviselőtársaimat, és köszöntök mindenkit, aki a rádión és a televízión keresztül figyelemmel kíséri mai napi munkánkat. Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 33. ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Világosi Gábor és Vidoven Árpád jegyző urak lesznek segítségemre. Kérem képviselőtársaimat, foglalják el helyüket, és szavazókártyájukat helyezzék az olvasóba, valamint kérem, gondoskodjanak arról is, hogy se számítógéppel, se mobiltelefonnal ne zavarják az ülésezést.

Tisztelt Országgyűlés! A Házszabályban előírt szükséges számú aláírás csatolásával Áder János és képviselőtársai politikai vita megtartását kezdeményezték: “Kudarc, kilátástalanság, koncepciótlanság, avagy a becsapott önkormányzatokö címmel. A politikai vita kezdeményezésére irányuló indítványt V/4014. számon kapták kézhez. Szeretném ismertetni a kialakított megállapodást a vita menetéről. Először a kormány képviselőjének nyilatkozatára kerül sor, 40 perces időtartamban. Ezt követi az egyes képviselőcsoportok vezérszónokainak felszólalása 20-20 perces időkeretben, majd további képviselői felszólalások következnek a képviselőcsoportok számára biztosított időkeretben. A vita végén a kormány képviselőjének válaszára kerül sor 15 perces időtartamban. Mindezt a napirendi ajánlás időrendje is tartalmazza.

Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket a Házszabály időkeretre vonatkozó egyes rendelkezéseire! Eszerint a vita közben felszólaló kormánytag beszédideje a kormánypárti képviselők idejébe számít bele. Vita közben a kétperces felszólalásokat - a személyes érintettségre történő reagálás kivételével - bele kell számítani az időkeretbe, ugyanakkor az ügyrendi felszólalásokat nem számítjuk be az időkeretbe.

Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben a számítástechnikai fejlesztés eredményeképpen az időkeretes viták kezelésére egy új szoftver készült. Ennek lényege, hogy a vitában részt vevők, illetve a vitát figyelemmel kísérők az eredményjelző táblán folyamatosan látják a képviselő által felhasznált időkeretet és a frakciók számára még hátralévő időt. Mindezekre figyelemmel a jegyzők a vita során már nem ismertetik külön ezt. A szoftver segítséget nyújt a jegyzőknek is az időkeret felhasználásának nyilvántartása során, ugyanakkor a jegyzők és a frakciók számára biztosítja a vitát követően is az ellenőrzés lehetőségét. A házbizottság ülésén erről a képviselőcsoportok tájékoztatást kaptak, és a mai politikai vita során ma még párhuzamosan rögzítjük a jegyzők által is az időkeretet, illetve számítástechnikai úton is nyilvántartjuk. Bízom abban, hogy ez az új szolgáltatás átláthatóbbá teszi, segíti a képviselői munkát és segíti az idő hatékony felhasználását.

Tisztelt Képviselőtársaim! Most tehát a kormány nyilatkozatára kerül sor, együttesen 40 perces időkeretben. Elsőként megadom a szót Lamperth Mónika belügyminiszter asszonynak. Miniszter asszonyt illeti a szó.

 

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai