Készült: 2020.08.15.07:46:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

134. ülésnap (2011.11.15.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Szócska Miklós
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÓCSKA MIKLÓS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Őszintén be kell vallanom, hogy le kellett küzdenem magamban néhány adrenalinbelövellést azalatt, amíg önt hallgattam beszélni, és azt hiszem, először mondok ilyet ebben a Házban, mert azért a politikai kommunikációs szemfényvesztésnek is van valahol egy határa. De kontrollálva magamat akkor tényszerűen végigmennénk a felszólalásának a tartalmán.

Az egyik: ismerjük a problémát. A cukorbetegek gondozása és ellátása a legnagyobb rendben folyik a magyar egészségügyben. Ez egy krónikus állapot. A magyar egészségügyben, szemben egy versenyző, több-biztosítós egészségüggyel, mint például az Amerikai Egyesült Államok egészségügye, négy-öt évvel tovább élnek a krónikus cukorbetegek. Úgyhogy szeretném jelezni, hogy a nemzetközi összehasonlításban nézze meg a magyar egészségügy eredményeit a cukorbetegség ellátásában, és akkor azt fogja látni, hogy még Amerikánál is, az önök által létrehozni kívánt versenyző, több-biztosítós rendszeres modellben élőknél is jobb helyzetben vannak a magyar cukorbetegek. Nem mondanám azt, hogy mindenben ideális az ellátás, de ez annak ellenére így van, hogy működőképes az ellátás a magyar egészségügyben, és önök mindent megtettek azért, hogy ez ne így legyen.

Szeretném felhívni a figyelmét, amikor a kampányokról beszélünk, hogy a népegészségügyi termékadó következtében a gyártók elkezdik csökkenteni a cukor- és sótartalmát az élelmiszereiknek, mert bízom benne, hogy nem kell arra külön felhívnom a figyelmét, hogy a nemzetközi vagy multinacionális cégek jobban cukrozzák a magyaroknak szóló termékeket, mert mi köztudottan édesszájúak vagyunk. Tehát megtesszük azt a legkomolyabb dolgot, amit szabályozással meg lehet tenni: próbáljuk szabályozni a cukor- és sóbevitelét az állampolgároknak, aminek a mentén a cukorbetegség egyik fajtája kialakul, az életmódi, összetett életmódi hatásoknak a mentén alakul ez így. Tehát igenis nagyon sokat teszünk, politikai kommunikációs kockázatokat felvállalva teszünk azért, hogy ezt befolyásolni tudjuk. Tehát amikor termékadó sújtja ezeket a termékeket, akkor a betegeknek vagy a leendő betegeknek a cukor- és sóbevitelét próbáljuk szabályozni. Tehát igen, megtesszük.

A kérdésére, hogy hova megy ez a pénz: igen, ez a pótlékok emelésére fog menni, az ez évben befolyó közel 3 milliárd forint. Úgyhogy én igyekszem hozni a fogadásunkat.

A gyógyszerkassza: ne riogassuk gyógyszerhiánnyal a betegeket! Szívesen felajánlom a képviselő úrnak, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató asszonya tételesen megmutatja önnek, hogy a vaklicit következtében hogyan csökkentettük átlag 20 százalékkal a generikus gyógyszerek árát. Tételesen végigmehetünk a különböző termékcsoportokon, ez bekövetkezett. Ugyanakkor a riogatásnak a következtében az emberek spájzoltak, és havi 3 milliárddal megnövekedett a támogatáskiáramlás az elmúlt időszakban. Szerencsére megfordult ez a trend a vaklicit és az árváltozás, az árcsökkenés bekövetkezése után. Tehát felelősséggel nyúlunk hozzá a gyógyszerkasszához is.

A gyógyszerhiányról muszáj beszélnünk, mert van egy világméretű gyógyszerhiány kialakulóban az onkológiai szerek piacán, de ez semmiképpen nem érinti az egyéb patikaszereket, mert egy kórházi ellátás keretében nyújtott onkológiai gyógyszercsoport esetén lépett fel ez a hiány. Felhívnám a figyelmét Obama elnök sajtótájékoztatójára, ahol néhány hónappal vagy héttel ezelőtt bejelentette, hogy egy ilyen jellegű gyógyszerhiányra világméretekben fel kell készülni. Úgyhogy ne keverjük össze a kettőt, és ne riogassuk az embereket!

Dolgozunk a kispatikák támogatásának a növelésén.

Béremelés: azt mondja, vagy hivatkozik egy olyan lapra, ahol a szerkesztő a szövegkörnyezetéből kiragadva tette hozzá az állításomnak az egyik felét. Ezért szeretném hozzátenni, különösen a rezidensi bérek esetében, azzal, hogy elindítottunk egy ösztöndíjprogramot, ezzel elkezdtünk tenni valamit a bérekért. Ne felejtsük el, hogy a háziorvosok az indikátorrendszernél a nemrég beindított eszköztámogatáson plusz az elfogadott praxisalap megerősítés, praxiskezelő beindításán keresztül nagyon komoly jövedelem- vagy értéknöveléshez jutnak. Tehát én nem azt a részét emelném ki annak az interjúnak, hanem azt, hogy mindent igyekszünk megtenni azért, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, körülmények között is emeljük a béreket, van, akinek már most tudtunk adni, és ezen az úton kívánunk továbbmenni. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)

Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai