Készült: 2020.09.26.11:08:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2009.09.21.), 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Gruber Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GRUBER ATTILA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Úgy tűnik, hogy nekem is államtitkár urat kell interpellálnom.

Tisztelt Államtitkár Úr! E helyzetben, amelybe a kormány számos hibája juttatta nemzeti diplomáciánkat is, természetesen érthető, ha a minisztérium igyekszik minden lehetséges eszközzel, például fölöslegessé vált ingatlanok értékesítésével növelni bevételeit. Mindez nem is lenne baj, ha nyílt, átlátható formában, az ország érdekeire figyelemmel történne mindez.

Sok pletyka kapott szárnyra már korábban is a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet sorsáról, eladásáról is. Hivatalos híradások helyett kiszivárogtatott információk szóltak csak az állami vagyon orosz oligarchák kezébe történő átjátszásáról, s persze az illetékes szakállamtitkár ígérete, amely szerint az ügyletek minden vonatkozó dokumentuma megtalálható lesz a tárca hivatalos honlapján, nos, ez is csak ígéret maradt.

Nem kerülte el a gyanús ügylet az Állami Számvevőszék figyelmét sem, amely az MNV Zrt. 2008. évi tevékenységének ellenőrzésekor botrányos szabálytalanságokra bukkant. A Külügyminisztérium vagyonkezelésében lévő ingatlan zártkörű pályázaton történő értékesítése nem adott lehetőséget a magyar érdekeltséggel bíró társaságok pályázati részvételére. (Zaj.) Mindemellett az adásvételi szerződés egy korábbi jogszabályba ütköző, így az ÁSZ megállapítása szerint semmis szerződésre hivatkozik. Elnézést, elnök úr, nem értem a saját szavam. (Az elnök csenget.) Az ügyletet ráadásul a pénzügyi tranzakciók adatai alapján már legalább 93 munkanappal az előtt végrehajtották, hogy azt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács jóváhagyta volna, az összeget pedig az a Luxemburgban bejegyzett társaság utalta át, amelyet csak nyolc hónappal később nyilvánítottak az egyébként szabálytalan pályázat nyertesének.

Tisztelt Államtitkár Úr! A moszkvai kirendeltség ügyében miért nem érvényesek az átláthatóság nemes elvei? Csak nem haveri, üzlettársi alapon dől el a külföldön lévő magyar állami vagyon sorsa? Hol található a tárca honlapján az ügyletek mindenre vonatkozó dokumentuma, és volt-e valami oka annak, hogy a Külügyminisztérium gyakorlatilag kizárta a moszkvai magyar társaságokat a pályázatból? Hogy kerülhetett de facto eladásra a nagy értékű állami ingatlan jóval az engedély megérkezése és a pályázat eredményhirdetése előtt?

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai