Készült: 2020.09.22.10:08:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2008.06.02.), 176. felszólalás
Felszólaló Dr. Gruber Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Külügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:37


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GRUBER ATTILA, a külügyi és határon túli magyarok bizottságának előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A külügyi bizottság nem először tárgyalt erről a kérdésről, hiszen miniszteri meghallgatás során is, de egyéb más időben és témakörökben is témája volt a bizottságnak a NATO-hoz kapcsolódó szerepvállalás kapcsán az itt tárgyalt és érintett légibázis-fejlesztés, aminek különös jelentőséget ad, hogy az eddigiekhez képest ez valóban egy soknemzetiségű légiflottának a hazai állomásoztatása. Különösen fontos az, hogy a kezdetben 15 ország által, majd a későbbiekben 17 ország által közösen üzemeltetésre szánt három nagy teljesítményű, nagy befogadóképességű és fegyverzeti technikát, segélyszállítmányokat és humanitárius segélyre is alkalmas berendezéseket ezek a szállítógépek Magyarországról, a pápai légibázisról tudják eljuttatni a NATO szerepvállalása kapcsán a világ minden részébe.

Nagyon fontos az számunkra, és talán a korábbiakban kevesebb szó esett arról, hogy mind a parlamenti pártok, mind az ellenzék olyan együttműködésben kívánta ennek a légibázisnak a működtetését elősegíteni, ami egy 25-30 éves lehetőséget ad mind Pápának, mind pedig Pápa térségének egy kiemelten fontos és korszerű technológia üzemeltetéséhez. S nem kevésbé nagyon fontos számunkra az, hogy Pápa és környékén helyi szinten körülbelül 4-5 milliárd forintos évi munkahelybővülés és vásárlóerő-növekedés jelentkezik.

Úgy vélem, hogy a NATO-szerepvállalás, a humanitárius szerepvállalás és természetesen Pápa és térségének fejlődése egyaránt mutatja azt, hogy a külügyi bizottság mai ülésén a törvényjavaslat és az országgyűlési határozati javaslat egyhangú támogatásban részesült.

Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai